maandag 4 augustus 2008


WEGDISTEL # 5: ZAADBOL # 1

(of hoe die dingen ook heten)


Redactionele inleiding:

Ik heb vandaag een nogal drukke dag gehad met van alles en nog wat, teveel om op te noemen maar 1 ding was het schrijven op diverse andere blogs.


Ik heb zeer zeker niet de gehele dag binnen gezeten, want de lagere temperaturen en een fris windje lokken een mens zowieso wel naar buiten.

In combinatie met wat praktische fietsritjes ook nog "detours" gemaakt naar plekken waar ik planten wilde fotograferen, o.a. hopend om nog ergens exemplaren van Kompassla te vinden die nog wel in vollop bloei zouden staan maar helaas, ook die waren al uitgebloeid.

Desondanks erg fraaie exemplaren en ook flink qua hoogte, zeker 1 meter hoog en ik had ze graag op de gevoelige plaat vastgelegd maar door een flink briesje waaiden ze nogal heen en weer en kon er daardoor (in combinatie met de hoeveelheid licht) geen scherpe foto's van maken.

Ik kwam nog wel meer planten tegen die ik wilde fotograferen maar ook die stonden nogal heen en weer te zwieperen. Het is ook altijd iets in Nederland :) Te koud, te warm, teveel regen of teveel wind, etc. ;)

Botanisch deel van het bericht behorend bij de foto:


Tijdens die praktische fietsroute kwam ik over de Citadellaan en wilde dus ook nog even kijken op de ruigte bij het ouwe Kruithuis. Een vriend (you know who you are :)) had me eerder (off blog) al gemeld dat een deel van dat ruwe terrein gemaaid was maar dat het deel waar de grote Wegdistels gespaard was. Daar wilde ik dus ook even kijken en zag dat er intussen WEL gemaaid was maar door de beperkte ruimte voor zo'n maaimachine slechts in een paar "baantjes" (de breedte van zo'n contraptie :)) en de meeste exemplaren van de Wegdistels waren "de dans ontsprongen", op 1 exemplaar na.

Dit plantensoort is vrij stug en taai en laat zich niet zo snel heen en weer waauen, vandaar dat ik er toch nog een vrij goede foto kan maken van de uitgebloeide bloemen, c.q. zaadbollen.

Sinds het vorige bericht over de Wegdistel had ik ook het voornemen de zaadbollen te plukken met het plan em in mijn tuin te zaaien maar dat plukken valt vies tegen, want het is beslist geen wezen dat je zomaar zonder dikke handschoenen te lijf wilt gaan :)

Vandaar dat ik me nu beperk tot bovenstaande foto.