vrijdag 21 maart 2008


"NATUUR DAGEN"

Landelijke Boomfeestdag

Een vriend attendeerde me er (per email) op dat het op 19 maart j.l. Landelijke Boomfeestdag was. Een "feestdag" zowaar ? :) [ heette het vroeger niet boomPLANTdag ? ja dus, zie link hieronder ]

Het was me totaal ontgaan. Ik heb geen krantenabonnement maar ook op televisie heb ik er noch vantevoren noch op de dag zelf iets van gezien.

Op http://www.boomfeestdag.nl/bfd/index.php?pg=2&dg=00 vind ik net de hele geschiedenis van dit fenomeen dat al sinds 1919 schijnt te bestaan.

Ik las daar ook dat het niet jaarlijks op een vaste dag (datum) valt; dit jaar was het 19 maart en in 2007 was het op 21 maart.

Dag van het landschap

Voor zover ik online kan ontdekken is dit geen landelijke dag maar een dag in Noord-Brabant. Plaasvindend op 2e paasdag, aanstaande maandag 24 maart.
Het wordt georganiseerd door het Brabants Landschap, de IVN en Omroep Brabant.

Zie voor meer informatie:

http://www.brabants-landschap.nl/manifestaties?PHPSESSID=b32e926672ec665887fc5ce039c18fc0

http://www.natuurlijkbrabant.nl/index2.php?id=2&sid=19&nid=3116

http://www.omroepbrabant.nl/?news/94430412/Dag+van+het+Landschap+op+tweede+paasdag.aspx

http://www.uitinbrabant.nl/uib/buiten/site/nieuws/detail/A_32219580.html?Dag-van-het-Landschap

NOG DICHTE MAGNOLIA BLOEM



Hier zoals beloofd een closeup van een nog dichte Magnolia bloem van dezelde struik als op de vorige foto.

ONTLUIKENDE MAGNOLIA



Begin maart had de plantsoenendienst in het Zuiderpark Magnolia's gesnoeid en Aike had daar takken van mee naar huis genomen. Daar waren de takken in een lekker verwarmde huiskamer vrij snel in bloei gegaan, maar ze waren in een week tijd alweer uitgebloeid en verdord. Ik had ze bij hem op 8 maart gefotografeerd en de foto ervan in een bericht van 9 maart op de blog geplaatst.

Gisteren kwam ik op een fietstochtje wat verder van huis dan ik normaal ga (in ieder geval ergens wat niet op mijn dagelijkse route ligt) in een voortuin ook een Magnolia tegen met ontluikende bloemen. Deze zijn dus wit-roze, die uit het Zuiderpark waren wit, dus een andere cultivar.

Deze foto van een tak en een closeup in het volgende bericht zijn gefotografeerd vanaf het trottoir in de voortuin van het hoekhuis van de Van der Does de Willeboissingel en de Alfons Diepenbrockstraat.

De bloemen zijn nu dus nog dicht en ik ben benieuwd wanneer ze opengaan want hoewel het al volop voorjaar is is het de laatste week veel te koud voor de tijd van het jaar en met de Pasen krijgen we misschien zelfs wel sneeuw, dus ik denk dat het nog wel een paar dagen zal duren voordat de bloemen echt open gaan. Ik zal er aan proberen te denken er nog eens heen te gaan en foto's te maken.