zaterdag 5 april 2008


RIDDERZURING (?)

(of toch een ander soort Zuring ?)


Amper 10 meter verwijderd van de Dovenetels staat in dezelfde berm een grote Zuring. Van Zuring bestaan wel 10 soorten en ik vermoed dat dit Ridderzuring is, een van de meest grootbladige. De gemiddelde grootte van de bladeren van dit exemplaar is zo'n 15 a 20 centimeter.

Heel misschien zou het ook Bermzuring kunnen zijn, dat is een natuurlijke bastaard tussen Ridderzuring en Krulzuring. Van die bastaard wordt vermeld dat ie altijd groeit op plekken waar ook de 2 andere soorten staan en Krulzuring heb ik daar niet zien staan dus via deductie trek ik dus de conclusie dat het Ridderzuring is.

Zoals ik al bij het bericht over de Weegbrees schreef staan ook Zuring achtigen bekend om de "verzachtende" werking bij het "je branden aan Brandnetels".
Iemand enige ervaring daarmee ? Meldt het s.v.p.

WITTE DOVENETEL


Vorige week woensdag 26 maart plaatste ik een bericht en foto over de Paarse Dovenetel en noemde daarbij ook de namen van enkele nauw verwante Dovenetel soorten. Ik beweerde daarbij dat ik de Witte en de Gele in deze stedelijke contreien nog nooit gezien had.

Des te verbaasder was ik dus toen ik gisteren amper 100 meter er vandaan een heel groepje Witte Dovenetels vond in de berm van de Oliemolensingel, op het gazonnetje langs de jachthaven in de Stadsdommel.

Van de planten in het midden en rechts lijken de bloemetjes wat fletsgeel in tegenstelling tot die van de planten links die wit zijn. De Witte Dovenetel heeft echt witte bloemen dus die fletsgele kleur zal een optische vertekening zijn. Het zijn beslist geen Gele Dovenetels (een ander aanverwant soort) want die zijn veel feller geel.