zaterdag 1 maart 2008


IN / UIT EIGEN TUIN DEEL 3


Hierbij het reeds eerder genoemde mos vlakbij de keukendeur waarmee ik wel in mijn nopjes ben. Vroeger stonden er veel meer mossen rondom die plek maar sinds die boom weg is en er dus meer zon komt is ook de grond wat droger geworden. Welke soort Mos dit is, geen idee.

Bovenin op de foto, links van het midden, de eerste blaadjes van Hondsdraf, nu nog wat purperachtig, maar later worden die veel groener.

Geheel rechts in beeld jonge blaadjes van Vijfvingerkruid en helemaal onderaan in het midden nog wat bladeren van een Paardenbloem.

De dooie takjes zijn stengels van Grote Brandnetels van vorig jaar.

Morgen meer.

IN / UIT EIGEN TUIN DEEL 2


Hierbij nog een foto van vanmiddag waarop 3 verschillende soorten inheemse planten staan.

Onderaan de foto linksonder het midden een Paardenbloem die al flink in het blad staat en rechts ervan nog een exemplaar die nog veel ijler is.

Bovenaan op de foto het kruipplantje (met de lila bloemtjes) dat Gestreepte Dovenetel heet. Vorig jaar heb ik die ook al (maar dan met een meer closeup foto op de blog gezet (17 september)) omdat ie toen bloeide en dat doet ie dus nu alweer. Volgens officiele bronnen kan ie bloeien van april t/m november maar het zullen toch wel niet 8 maanden lang dezelfde bloemetjes blijven, dus ik zal eens opletten wat er in de tussenliggende maanden gebeurt. Ik vermoed dat ie twee keer per jaar bloeit.

Geheel links op de foto (maar onscherp) wat jonge Akelei. (Wilde Akelei bij mijn weten.)

Wordt vervolgd.

UIT / IN EIGEN TUIN DEEL 1


Zoeven op deze eerste officiele lentedag eens een excursie in eigen tuin gehouden. Na eerdere zeer korte blikken aldaar in afgelopen weken eigenlijk de eerste keer dat ik weer eens goed rondkeek in de tuin. Ik meldde al eerder een aantal plantjes die aan het uitlopen waren waaronder Robertskruid maar ook de Klimop, en de gehate Grote Brandnetel en Citroenmelisse zijn al flink hun best aan het doen. Gehaat vanwege hun woekerzucht en drang om de hele tuin over te nemen.

Verder ook de eerste Akeleien en nog wel meer waar ik in komende berichten wat over zal vertellen en van laten zien, en zowaar ook zwammen in een donker hoekje en op het bijna onzichtbare tegelpad bij de achterdeur prachtige mossen.

Hierbij het allereerste bloemetje van een Maagdenpalm. Eerlijkshalve moeten ik erbij zeggen dat ik de flitser gebruikt heb voor de foto want zonder werden de belichtingstijden wat te lang. Daardoor ziet het bloemetje er wat flets uit. Een paar bladeren ervan kan je er omheen zien, dat zijn de gekruiste donkergroene blaadjes die in groepjes van 4 staan. Linksboven de bloem ook wat blaadjes van Robertskruid en de grotere hartvormige blaadjes zijn zowaar Speenkruid (die intussen al weer uitgebloeid moet zijn want daarvan verschijnen de gele bloemetjes al voor de blaadjes). Geheel rechtsboven ook een eerste jong blaadje van de Grote Brandnetel. De verdorde bruine bladeren onder de begroeiing zijn van de Perenboom.

Wordt vervolgd.