vrijdag 13 juni 2008


VLASLEEUWENBEK


Amper een meter verwijderd van de Muurpeper uit het vorige bericht staat deze.

Een plantje dat ik al in geen decennia meer gezien had, en ik heb het altijd al een erg mooi plantje gevonden, dus het deed me goed om em weer eens tegen te komen.

De Nederlandse naam wordt ook wel eens ingekort tot Vlasbekje. Hij hoort tot de familie van de Helmkruidachtigen.

Vlasleeuwenbek = Linaria Vulgaris.

MUURPEPER IN BLOEI


Op de hoek van de Havendijk en de Buitendijk aan de buitenkant van het hek rond het ruderaal tereintje staat ook dit zeer kleine plantje uitbundig te bloeien.

Een van de weinige autochtone Vetplantjes van Nederland. Je ziet em ook wel in aangelegde rotstuintjes.

Het plantje groeit graag tussen (kiezel-)stenen en zelfs ook wel op platte daken, dus zelfs op dakleer.

In het midden van de foto zie je de blaadjes, een soort verdorde strengetjes die in de tijd dat ze bloeien verdord en bruin zijn, als ie bloemetjes heeft zie je de blaadjes amper nog. Juist in de winter zijn die blaadjes groen.

Zijn naam ontleent ie aan de pepersmaak van de blaadjes, die vroeger wel eens als kruiderij gebruikt werden, maar pas er mee op, want het is al in een kleine hoeveelheid giftig.

Qua grootte van het plantje kan je die afleiden aan de (halve) baksteen langs het trottoir rechtsonder op de foto.

Muurpeper = Sedum Acre.

EEN WILDE GERST SOORT



Ook deze plant kom je nogal eens tegen op allerlei plekken zoals in dit geval ook weer de Buitendijk.

Een grassoort maar ook weer eentje die verwant is aan een gecultiveerd voedselgewas. Een of ander soort wilde Gerst maar Veldgerst zal het wel niet zijn want die is zeldzaam.

Ook vond ik op deze locatie diverse soorten bloeiende Distels want daar is het nu echt de tijd voor.

Daar ga ik nu niet meteen mee verder want vandaag vond ik elders weer andere en minstens even fraaie Distel soorten. Dus dat spaar ik op totdat ik een serie over Distels kan gaan doen.

ONBEKEND PLANTENSOORT



Ook deze vond ik aan de Buitendijk. Een plant die ik nog nooit eerder gezien had.

Gevoelsmatig zegt toch me iets dat het niks bijzonders of zeldzaams is. Ook zegt iets me dat het een verwant is van een of ander voedselgewas zoals Sla of Kool.

Wie het weet mag het zeggen.

BLOEIEND DUIZENDBLAD


Ik had eerder geschreven dat ik nog met foto's zou komen van planten op of bij de vestingswal langs de Brede Haven in 's-Hertogenbosch, maar ik vind die foto's toch niet goed genoeg om te plaatsen, dus ik ben van plan om van de planten aldaar nieuwe foto's te gaan maken.

Eerder deze week had ik ook foto's gemaakt langs de "haven" van het ouwe industrieterrein langs de Dieze naast de Diezebrug. Daar maakte ik ook de foto's van de Gewone Klaproos en sprak het vermoeden uit dat de straat daar het verlengde van de Havendijk heette. De straat blijkt daar de Buitendijk te heten.

Daar vond ik deze bekende plant die ik al eerder in iemands tuin had gefotografeerd maar toen bloeide ie nog niet, nu wel.

Een closeup foto gemaakt met telelens waarop je de meeldraden ook vrij aardig kunt zien.

En linksboven ook te zien: een Zweefvlieg. Die had ik niet eens gezien in de zoeker toen ik de foto maakte.

Duizendblad = Achillea Millefolium.