zaterdag 2 augustus 2008


ONBEKENDE GRASSOORT


In afgelopen weken heb ik al geschreven dat allerlei Grassoorten en soorten die op Grassen lijken (maar dat niet echt zijn) me steeds meer beginnen te fascineren vanwege hun schoonheid en eenvoud.

Maar Grassoorten is ingewikkelde materie en ik geraakte haast overmoedig omdat ik intussen een aantal boeken heb met goede afbeeldingen (foto's en aquarellen) van allerlei Grassoorten, maar toch kom ik er niet goed uit welk soort dit dan zou kunnen zijn.

Toch zegt iets me dat het een vrij algemeen soort is. In ieder geval heb ik deze in deze contreien veel vaker gezien.

De foto is overigens gemaakt in de berm van het hoger gelegen deel van het zogeheten zuidelijke eiland van het Westerpark in 's-Hertogenbosch, en wel op vrijdagmiddag 1 augustus, net als de foto bij het vorige bericht.

Mochten er dus bezoekers op deze blog zijn die ook een interesse hebben in Grassoorten in Nederland en Belgie dan hoor ik het graag.

Eerdere berichten over Grassen & Cypergrassen op de blog:

Mattenbies # 1 (24 juli 2008)
Mattenbies # 2 (24 juli 2008)
Veenpluis (13 juli 2008)

DEENSE HOKJESPEUL ?

OF TOCH BONT KROONKRUID ?


Op 19 juli plaatste ik een bericht met foto van een mij tot dan toe onbekende plant die ik in (alweer :) het Westerpark vond en toen mijn vermoeden uitsprak dat het misschien de Deense Hokjespeul was.

Hier de originele berichten:
DEENSE HOKJESPEUL # 1
DEENSE HOKJESPEUL # 2

Op dat eerste bericht kreeg ik een aantal reacties waarbij men zich afvroeg of deze plant misschien niet toch
Bont kroonkruid zou kunnen zijn.
REACTIES DEENSE HOKJESPEUL # 1

Ik ben zeker geen alweter op botanisch gebied en wil al helemaal niet de betweter uithangen. En wie weet heb ik het qua plantensoort nog steeds helemaal mis maar met dit bericht en de foto wil ik alleen commentaar leveren op de bewering dat Bont kroonkruid al uitgebloeid zou zijn in het Westerpark.

Deze foto van de plant(en) die ik bedoelde heb ik vrijdag 1 augustus gemaakt en het plantje voelde zich opperbest en stond nog steeds uitbundig te bloeien. Theoretisch zou het nog kunnen dat er sindsdien gemaaid zou zijn en het plantje aan een "2e jeugd" is begonnen maar sinds de datum van de originele berichten en de reacties ben ik meerdere keren in het park geweest en sinds die datum is er in ieder geval op dat perceel zeer zeker niet gemaaid (de 3 extra exemplaren van Mottenkruid die ik er vond stonden er ook nog steeds in zaad op vrijdagmiddag 1 augustus!).

Het is me er evenmin om te doen om de discussie weer aan te wakkeren of al die bijzondere planten daar nu ofwel gezaaid zijn danwel allemaal spontaan zijn opgedoken, maar louter om via een foto te tonen dat het plantje dat ik bedoelde (ongeacht welke soort het is) er nog steeds staat te bloeien en ik vind het een mooi plantje.

Het grasveldje tussen de Westerparklaan richting Onderwijsboulevard en het watertje was overigens wel gemaaid want daar was geen spoor meer terug te vinden van de Wegdistel(s) die er stond(en) en laatst al gekortwiekt waren qua top, die bleken nu met de grond gelijk gemaakt tot mijn grote teleurstelling.

P.S. Rechtonder op de foto is zelfs een aar van het grassoort uit het vorige bericht nog een beetje te zien (zij het onscherp).

KOMPASSLA # 5

UITGEBLOEID


Al diverse keren heb ik het over Kompassla gehad en laatst nog getoond hoe ie er uit ziet als ie in knop staat, dat was op 24 juli.

KOMPASSLA IN KNOP

En nu al, dik een week later (de foto is gisteren gemaakt) was deze in het Westerpark al uitgebloeid. Blijkbaar bloeien ze maar zeer kortstondig, want op deze foto zijn de vrijwel uitgebloeide kleine Composiet achtige bloemetjes ze zien, met name helemaal aan de top te zien.

Ik weet her en der in de stad diverse plekken waar ze groeien dus zal ik eens opletten of ze elders misschien nog wel echt in bloei staan, maaar uiteraard kan ik niks beloven. Misschien was ik gewoonweg te laat en je kan immers niet overal tegelijkertijd (naar) kijken en aanwezig zijn.