donderdag 20 maart 2008


KORSTMOS OP KEIZERSBOOM


In het bericht over Korstmossen weetjes van afgelopen zaterdag beweerde ik dat korstmossen niet alleen op steen en beton groeien maar ook op boomstammen. Ziehier het bewijs.

Vraag me niet welke soort Korstmos het is, maar de boom is een Keizersboom waarvan ik tot de dag van vandaag het bestaan niet eens wist.

Ik kom later nog terug op de boom zelf, een erg speciale boomsoort van origine afkomstig uit China.

De boom op de foto staat op het grasveld van het Emmaplein in 's-Hertogenbosch.

BEUK ALS HEG DEEL 2



Hier de beloofde foto van knoppen in de Beuk heg hier. Ik vermoed knoppen van bloemen want ik las dat ie al in april / mei gaat bloeien en dat ie eenhuizig is, betekenend dat ie aan 1 plant twee soorten bloemen komen, mannelijke en vrouwelijke bloemetjes, die elkaar via de wind bestuiven. Ik zal er de komende weken eens op blijven letten.

BEUK ALS HEG DEEL 1


Op dezelfde dag dat ik het Korstmos op de stoeprand van het Sint Luciaplein heb gefotografeerd heb ik ook closeup foto's gemaakt van de Beuk struikjes die als een klein heggetje rondom het pleintje staan.

Welk soort Beuk het is weet ik nog niet, misschien later als ie weer bladeren heeft of gaat bloeien. Ik heb begrepen dat je in principe van iedere soort Beuk een heg kan maken en dat het vooral een kwestie van snoeien is om ze lekker dicht te maken, steeds maar weer terugsnoeien en dan groeien de takken op den duur naar binnen toe en dan krijg je kronkelige stucturen zoals op bovenstaande foto. Het snoei principe doet me haast denken aan technieken waarmee ook bonzai boompjes door extreem snoeien in een bepaalde vorm gedwongen worden.

Tot voor kort heb ik altijd gedacht dat dergelijke heggen gewoon (zoals de naam ook doet vermoeden) Haagbeuk heten maar het schijnt dat dat gewoon een soort Beuk is en in principe gewoon een boom en geen struik / heester.


Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Haagbeuk

Desondanks worden Haagbeuken en zoals gezegd ook anders Beuk soorten ook wel gebruikt om er heggen van te maken. Enigszins verwarrend dus. In ieder geval heeft de Beuk heg hier de hele winter nog dooie bladeren aan de struiken gehad, die zijn er pas de laatste weken aan het afvallen, op de foto hierboven zijn er nog een paar te zien. En tegelijkertijd is ie al knoppen aan het vormen, aan de onderkant van de foto te zien maar nog beter op de volgende foto.