donderdag 28 februari 2008


PAASTAKKEN

Op diverse online pagina's is te lezen dat van ofwel de Krulhazelaar danwel de Krulwilg in het vroege voorjaar paastakken verkocht worden. In praktijk worden dergelijke takken van beide boomsoorten als zodanig verkocht, al naar gelang hoe de pet van de bloemist staat en er kennis van botanie in combinatie met de ouwe Christelijke tradities aanwezig is en de functie van de takken nog bekend is. Wie daarover meer weet mag het in een reactie laten weten.
Ook in het Jodendom worden de takken gebruikt bij het Loofhuttenfeest.

Intussen zijn de takken een puur esthetische verschijnsel geworden want het zijn mooie en zeer opvallende takken die al aan het uitbotten zijn in een vaas op tafel te hebben.

Eerder deze week zag ik ze al staan in een grote emmer bij een bloemstalletje in winkelcentrum De Arena. Ze (de commercie) zijn er dus alweer vroeg bij want zo zie ik in supermarkten ook al paaseieren te koop liggen.

Ik vroeg aan de verkoopster van het bloemenstalletje "van welke boom zijn de gekrulde takken ?" En ik kreeg als antwoord "Paastakken" en ik zei meteen "dat vroeg ik niet, ik vraag niet hoe ze heten maar van welke plant ze komen ?"

Ik zag een hoop twijfel en op den duur kwam ik uit dat het van de Kronkerhazelaar was en liep ze voor bevestiging naar haar in druk beraad zijnde chef die wist te vertellen dat het van de Corylus was en dat is dus de gelachtsnaam van Hazelaars. Wellicht klopt het ook wel maar echt overtuigd ben ik nog niet, want er zaten nog geen katjes in zoals bij de struik die ik een paar dagen geleden fotografeerde, alleen hele kleine knopjes waar ik ook niets kon opmaken. Nu neem ik niet aan dat die takken nu al massaal verkocht gaan worden, want het is dit jaar pas op 23 en 24 maart Pasen. Ik zal de komende weken het bloemenstalletje dus eens in de gaten houden en nog eens kijken als de knoppen verder uitgelopen zijn. Ik ben ook wel benieuwd naar de verkoopsprijs trouwens (zal best pittig zijn vermoed ik).