vrijdag 8 augustus 2008


STRONK MET MOS


Hier nog een foto van een mooie boomstronk. De foto is gemaakt een paar minuten na de vorige foto en het is de boomstronk waar ook de Cladonias op groeien die in het vorige bericht waren te zien.

Zoals je ziet groeit er ook een echt mossensoort op (llinksboven op de foto) en ook de boomstronk zelf vind ik al super mooi.

Te gek toch dat natuurorganisaties zulke oude dooie bomen gewoon laat liggen zodat er nog van alles op kan groeien. Op een andere dode boomstronk zag ik ook gaten die er waarschijnlijk door Kevers in gemaakt waren. Het was echter te donker op die plek dat ik er geen foto van heb kunnen maken.

ONBEKEND KORSTMOS

EEN CLADONIA SOORT


SMAL BEKERMOS = Cladonia coniocraea

Ik heb het al eerder gehad over Korstmossen. De naam is verwarrend, ze hebben geen enkele verwantschap met planten en zelfs niet eens met Mossen.

Vaak zijn het korstachtige groeisels op stenen en bomen en soms zelfs op asfalt heb ik ze zien groeien. Ze halen de dingen om te overleven (o.a. voedsel) ook niet uit hetgeen waar ze op groeien maar uit de lucht. Korstmossen zijn een levensvorm van een samenleving van Schimmels en Algen of Blauwwieren.

De meeste soorten hebben inderdaad een korstachtig uiterlijk maar niet alle soorten zien er zo uit. Sommige soorten zien er toch wat meer uit als planten, heel klein weliswaar, maar dat is puur uiterlijk vertoon. Dat geslacht Korstmossen hebben in Latijns-wetenschappelijke termen de naam Cladonia. Diverse soorten hebben niet eens een Nederlandtalige naam maar een heel aantal dragen in hun naamgeving "Heidestaartje" of "Bekermos".

En hoewel ik recentelijk een boek heb aangeschaft om de soorten te kunnen determineren heb ik ondanks zoekwerk in dat boek nog niet weten te bepalen welk soort het is op bovengaande foto. (De foto is gemaakt op woensdagavond even na 20 uur.)

Ik heb em gevonden op een ouwe dooie boomstam in een gebied dat eigendom is van het Brabants Landschap. Het gebied heet officieel de Pettelaar maar staat in de lokale volksmond bekend als het de Gruijterbos. Het is gelegen zuidelijk van de A2 snelweg onder 's-Hertogenbosch. Zeg maar tussen de Pettelaarse Schans en het Sterrebos. Langs de weg naar Sint Michielsgestel zijn er divers onverharde paden die het bos inleiden en waarvan er eentje de Koestraat heet (niet te verwarren met de gelijknamige straat tussen de Parallelweg en de Oude Vlijmenseweg).