maandag 12 mei 2008


CORRECTIE !

(VOGELKERS I.P.V. SIERAPPEL)

Op vrijdag 25 april plaatste ik een foto van een aantal kleine wit bloeiende boompjes aan de Pastoor de Kroonstraat. Je zag die heel een poosje geleden op heel veel pleinen en straten staan, ook hier op het Sint Luciaplein hier vlakbij.

Ik beweerde toen dat het vast sier-appel boompjes waren (iemand beweerde dat en ik geloofde het uiteraard). Ik begin nu n.a.v. een natuurdocumentaire over autochtone Europese bomen en struiken op de Duitse TV te geloven dat het de Gewone Vogelkers is.

Zie:
http://wilde-planten.nl/gewone%20vogelkers.htm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gewone_vogelkers
http://www.bomengids.nl/soorten/Vogelkers__Prunus_Padus__European_birdcherry.html http://www.neerlandstuin.nl/bomen/prunuspadus.html

Gewone Vogelkers = Prunus Padus.

NOORSE ESDOORN BLADEREN


Bij het maken van de foto van de bloemtrossen van de Keizersboom (een paar berichten terug) moest ik de camera nogal omhoog richten omdat de bloemen ruim 2 meter en meer hoog hangen).


Daarom zie je onderaan op de foto ook de bovenkant van een kruin van een grote boom die zo'n 20 meter verderop staat.

Best een grote boom die op het grasveld van datzelfde Emmaplein staat, op de hoek met de Halvemaanstraat (de straat langs het Brabants Dagblad kantoren).

Opvallend vond ik de donkerbruine kleur van de bladeren terwijl het toch geen restanten van herfstbladeren of van een Bruine Beuk zijn, dat zag ik meteen, want daarvoor zien ze er veel te fris / haast glimmend uit.

Toen deze closeup foto van de bladeren gemaakt en bij thuiskomst eens nagezocht, het is een Noorse Esdoorn en de Latijns-wetenschappelijk naam duidt al op het feit dat de bladeren op die van Platanen lijkken maar dat kan je van Platanen en Esdoorns onderling allebei zeggen. De bladeren van die twee boomfamilies lijken erg op elkaar maar dat kan je ook zeggen van Hazelaar en Elsen bomen.

Noorse Esdoorn = Acer Platanoides

KEIZERSBOOM BLOEMKELKJE

(Deel 6)


Die ene meest bloeiende Keizersboom waarin ik het in het vorige bericht had is zo'n beetje al over het hoogtepunt van zijn bloei heen want er liggen al veel losse bloemkelkjes op het grasveld.

Zoals op de vorige foto al te zien was hangen de bloemen in trossen maar de bloemkelkjes vallen er aprt 1 voor 1 uit, waarvan je er op deze foto twee kunt zien liggen.

Linksonder ligt er een wat verdekt tussen het gras maar waarop je toch wel aardig de lila buitenkant van de bloemkelk kunt zien. De lippen (zoals dat heet in vaktermen) zijn aan de binnenkant wit en binnenin zij ze geel. Stamper en meeldraden zag ik niet dus dat zal wel duiden op het feit dat ze bevrucht zijn.


Qua vorm en grootte (ongeveer 4 a 5 centimeter) lijken de afzonderlijke bloemen sprekend op die van Vingerhoedskruid, maar die groeien aan een aar (de stengel) en deze dus in een tros.

KEIZERSBOOM BLOEMTROSSEN

(Intussen al deel 5)


Voordat An en ik in de komende dagen losbarsten met onze foto's van de afgelopen prachtig zonnige pinksterdagen hierbij 2 berichtjes tussendoor met foto's van vanmiddag.

Reeds op 29 en 30 maart heb ik het met 4 berichten gehad over de twee Keizersbomen op het Emmaplein in 's-Hertogenbosch.

Toen was ie nog kaal maar had nog wel vruchtdozen van vorig jaar.

Ik heb toen al geschreven over de exeptionele bladeren en bloemen en die laatste kan ik nu ook tonen want de bomen zijn intussen, al sinds een kleine week in bloei.

Er staan er twee, de een vrij dicht langs de parallelweg / fietspad en de andere midden op het grasveld. Het exemplaar het dichtst bij de wegen vormt al bladeren maar die zijn nog klein en daar hangen dus ook nog vruchtdozen in. En langzaamaan begint die ook te bloeien.

Het exemplaar midden op het grasveld staat zeer uitbundig te bloeien met roze / lila bloemtrossen. Je ziet de boom al vanaf 100en meters te staan (als je er oog voor hebt).

Ik ga niet alle weetjes over de boom die ik in eerdere berichten meldde herhalen, behalve dan het feit dat ie van origine uit China komt en dat een andere naam Anna-Paulownaboom is.


ONBEKENDE ZWEEFVLIEG


Toen ik gisteren in het noordelijk deel van 's-Hertogenbosch was ben ik ook weer eens gaan kijken in natuurgebied De Heinis dat eigendom is van het Brabants Landschap.

Het ligt langs een zeer oude dijk (de Hervense Dijk uit de 14e eeuw) en hoewel het niet echt een moeras is zijn er wel diverse watertjes en planten en dieren die graag in een dergelijk biotoop leven. Die watertjes zijn Wielen, restanten van dijkdoorbraken van de Maas van eeuwen geleden.

Ik heb er een heel aantal foto's gemaakt waarvan ik er in de komende dagen nog een aantal zal publiceren.

Veel autochtone kruidachtige planten weer, maar omdat het vorige bericht ook al over een Insekt ging begin ik nu met deze foto.

Een Zweefvlieg maar vraag me niet welk soort. Er bestaan heel veel soorten van en het is echt een specialisme om ze van elkaar te onderscheiden.

Op het eerste gezicht lijken Zweefvliegen op Wespen maar Zweefvliegen zijn totaal onschuldig als ik het goed begrepen heb.

RUPS (VAN GROTE BEER ?)



An heeft gisteren in haar tuin op jonge bladeren van een Balsemien deze dikke harige Rups gefotografeerd.

Ik weet zelf vrijwel niks van Insekten dus ben ik eens online op zoek gegaan en denk gevonden te hebben van welk Insekt de Rups is, n.l. van een Grote Beer Vlinder, een Nachtvlinder die ook overdag actief is.

Check maar eens op deze links:
www.vlindernet.nl/vlindersoort.php?vlinderid=495

Het meest word ik nog gesterkt in de veronderstelling dat de Rups van een Grote Beer is omdat ik her en der lees dat de Rups witte stippen aan de zijkant heeft (en verder ook de stekels die borstels worden genoemd, maar dat laatste hebben meer Rupsensoorten). En ook las ik dat deze Rupsen op warme voorjaarsdagen vaak te zien zijn, zonnend en foeragerend zo luidde de tekst.

Ook las ik dat de Grote Beer in Nederland best veel voorkomt. De Vlinder ziet er dermate fraai uit en dat in combinatie met het feit dat ik em zelf nooit gezien heb, vermoedde dat het iets heel bijzonders was. Maar dat valt dus nogal mee / tegen ? :)

Verder stuurde An me vorig jaar (voordat de blog ueberhaupt bestond) al eens een foto van een fraai uitziende Vlinder waarvan we met moeite wisten te achterhalen wat het was. Ik ben die foto en de emails erover intussen kwijt maar er staat me bij dat dat een Grote Beer Vlinder was.

Het is in de vorm van een Rups dat deze Vlinder dat winter doorkomt, van september tot juni, dus dat klopt ook wel.

Tot mijn verbazing vond ik eigenlijk best veel info (websites) over Vlinders en Rupsen online.

Een aantal van die sites heb ik zojuist aan de blog toegevoegd, en minstens een van die sites levert zelf ook weer diverse links naar andere sites over dit onderwerp.