donderdag 26 juni 2008


ONBEKENDE KEVER

Deel 2: closeup


Een uitsnede van een vorige foto waarop het Kevertje beter te zien is.

Een echte macro foto is het niet, dus is ie ook niet echt goed te zien maar toch wel dat de voelsprieten (of hoe die dingen ook moge heten) geribbeld zijn.

En al zoekende in mijn Insektengids denk ik dat het torretje een soort is die gerekend wordt onder de "Haantjes".

In het echt is het beestje niet eens 1 centimeter groot dus je ziet em hier groter dan in het echt.

Ik zou dankbaar zijn als een of andere expert me kan melden welke Keversoort en ook het Plantensoort het is.

KRUIPGANZERIK


Dit plantje vond ik al eerder een eind verderop langs het ouwe spoorlijntje maar mijn foto ervan mislukte toen.

Ik was daar toen met dezelfde vriend als nu en we hadden het toen over de moeilijkheid van het fotograferen van dergelijke bloemen omdat ze door het vet op hun bloembladeren dermate veel licht reflecteren dat de bloemen daardoor meteen overbelicht geraken.

Ditmaal is mijn foto wat beter gelukt al ben ik er nog steeds niet echt tevreden over qua bloemen maar ik ben ook eerder gebiologeerd door de blaadjes dan door de bloemetjes, die blaadjes doen me denken aan de van de Bosaarbei maar ook op die van een ander plantje dat erg klein is en ik erg leuk vind en het zo goed doet in mijn tuin; het Vijfvingerkruid, en verdomd wat is got weer aan het dobbelen (toeval :)):

Het is een kruising van Vijfvingerkruid en Tormentil !

In het Duits heet ie Niederliegendes Fingerkraut en Vijfvingerkruid heet daar Kriechendes Fingerkraut.

De Latijns-wetenschappelijke naam is Potentilla reptans en qua familie behoort ie tot de Roosachtigen.

En alsof de duvel ermee speelt: Tormentil vond ik in de afgelopen dagen in het Westerpark !

En dan nog iets, het feit dat het een kruising is: In afgelopen dagen zat ik te beweren dat kruisingen tussen planten ook wel rassen worden genoemd maar ook cultivars. Soms ook wel eens "ondersoorten". Botanisch gezien is dat allemaal hetzelfde maar er zijn toch wel enkele kleine verschillen in terminologie.

Wie een beetje gevoel heeft voor Latijn (ik heb het op school ook maar 2 weken gehad !) kan op zijn klompen aanvoelen dat "cultivar" berekking heeft op iets gecultiveerds, oftewel door mensen aangericht. In het plantenrijk kruisen verwant soorten zich soms ook spontaan, zonder tussenkomts van mensen en dan doel ik op autochtone kruidachtige planten, ook de diverse soorten Zuringen en zelfs Orhideeen (Orchissen) kruisen met elkaar als soorten vlak naast elkaar groeien.

ONBEKENDE KEVER Deel 1:

(op eveneens onbekend plant)


Bij deze foto gaat het me meer om het kleine blinkende groene Kevertje op de plant (die al dood lijkt) dan om de plant.

Het overkomt me de laatste maanden wel vaker sinds ik met de nieuwe camera in zeer hoge resolutie schiet dat ik uitsnedes kan maken van insekten die er toevallig op komen zitten net op het moment dat ik door de zoeker van de lens zit te kijken.

Voorjaar en (voor-)zomer is natuurlijk zowieso het interessantste qua periode van het jaar voor Insekten.

Maar omdat ik de soort plant niet weet is het des te moeilijker om te bepalen welk soort Kever het is, want bijna alle soorten Insekten zitten op een zeer specifieke soort plant die dan de waardplant wordt genoemd.

SLANGENKRUID


Ook weer een plant die zeer goed gedijt op dit soort grond en terrein en deze soort had ik wel eens eerder gezien (weer eens wat anders voor de afwisseling momenteel :))

Dit exemplaar is al vrij ver qua bloeien, en twee weken geleden zag ik em ook nog staan in iemand tuin en daar kon je toen ook nog de lichtroze meeldraden zien. Wat ik altijd wel mooi vind afsteken tegen de felblauwe bloemblaadjes.

Van dit exemplaar is de stamper vast al bevrucht door insekten en de meeldraden dus al verschrompeld.

Slangenkruid = Echium Vulgare.

Qua familie behorend tot de Ruwbladigen, net als de stinzenplant Gevlekt Longkruid dat ik ook al zo fraai vind en enkele maandern geleden toonde.

ZANDBLAUWTJE Deel 2


Hier nog meer exemplaren van hetzelfde plantje maar nu meer van boven gezien en aan de grootte van de kiezelstenen kan je die grootte wel inschatten, deze waren niet hoger dan iets van 10 a 15 centimeter.

ZANDBLAUWTJE Deel 1


Ook dit plantje had ik nog nooit gezien en zelfs nooit van gehoord qua naam !

Intuitief zou ik die naam eerder associeren met de naam van een vlinder.

Net als bij het vorige plantje verbaast ook dit plantje weer qua botanische taxonomie. Ik zou aan de hand van de bloemen eerder verwachten dat ie bij de Composietachtigen hoort en door de knobbels onder de bloem ook verwant is met Knoopkruid (wat ook een Composiet is) maar qua familie hoort ie bij Klokjesachtigen.

Latijns-wetenschappelijke naam is Jasione Montana.

HAZENPOOTJE


Vandaag het vervolg van andere planten die ik vond op het eerder genoemde dijkje.

Hier als eerste het Hazenpootje, ook een plantje dat ik nooit eerder gezien had.

De bloemetjes doen me heel erg denken aan Wilgenkatjes en ze zijn ook precies net zo groot.

Maar het zijn vrij kleine plantjes die met groepjes bij elkaar staan en ik zat er met min camera vlak bovenop dus vandaar dat er weer weinig scherptediepte is.

Het plantje is iets van hooguit 20 centimeter hoog en de blaadjes zijn op de foto niet te zien maar die blaadjes zijn ook zeer klein en haast onbeduidend.

Er staan best veel groepjes van dit plantje op die dijk en wat me o.a. opviel is dat sommige groepjes een grijsblauwe zeem over de bloempjes hebben en andere een grijsrode zweem.

Ook zag ik dat er ook meer solitiare plantjes staan die water hoger zijn (30 a 40 centimeter) en slechts 1 rechtopstaande stengel hebben met bijna felrode kleine blaadjes, haast alsof het een herfstkleur is.

Ik houd het er op dat die kleur- en vormverschillen em zitten in de grondsamenstelling en van dit plantje maar ook van de planten die nog komen vanavond en ook de Wouw van gisteren lees ik dat ze van een zandige maar tevens kalkrijke grond houden.

Nu dacht ik dat zowat heel 's-Hertogenbosch buiten het centrum met in de regio opgegraven zand was opgespoten en dat daar ook de dijken van waren gebouwd en zand waar kalk inzit associeer ik met zand van het strand (want daar zit kalk in vanwege de totaal versleten schelpen). Een ander verschil tussen rivierzand en zeezand is de grofkorrelig danwel fijkorreligheid ervan. Kortom: weet iemand van waar het zand komt waarmee de dijkjes van het Halvezolenlijntje zijn gebouwd eind 19e eeuw ?

Hazenpootje = Trifolium Arvense.
Qua familie behoort ie tot de Vlinderbloemigen en dat verbaast me nogal want van dergelijke planten / bloemen ben ik een heel andere vorm gewend.