zaterdag 12 april 2008


BONTE GELE DOVENNETEL


In dezelfde gemeentelijke platte betonnen plantenbak een straat verderop waar ik een poosje terug ook Gevlekt Longkruid vond en daar een bericht met foto over publiceerde vond ik gisteren ook deze Dovennetel.

Bij het eerste oppervlakkige kijken dacht ik "ah, dus is de cirkel nu bijna rond, want ik heb het al gehad over de Gestreepte Dovennetel (vorig jaar) en onlangs nog over de Paarse en de Witte en dan zijn we nu zo goed als compleet, met de Gele."

Welnu, hij heeft wel gele bloemen en lijkt er als plant ook op maar opvallend vond ik de witte vlekken op het blad en er bestaat ook wel een Gevlekte Dovennetel maar die heeft een andere kleur bloemen. Een beetje een raadsel dus.

Thuisgekomen online research gedaan en toen bleek dat de Bonte Gele Dovennetel een GEKWEEKTE siervariant is van de Gele, dus vast aangeplant door de gemeentelijke plantsoenendienst en dat zal dan ook wel het geval zijn met dat eerder daar gevonden Gevlekt Longkruid, denk ik dan nu, en dat dat geen verwilderd exemplaar of stinzenplant was / is.

Die plantenbakken zijn dus een echt allegaartje, er staan heestertjes in, maar dus ook planten die wel in Nederland voorkomen als kruidachtige inheemse (maar toch geen autochtone) planten, al wekken ze die indruk wel; stinzenplanten en uit autochtone planten gekweekte sierplanten.

Aangezien de plantsoenendienst nog steeds geen onderhoud heeft gepleegd in de bakken staan er dus op dit moment ook nog echt autochtone planten die t.z.t. wel als onkruid beschouwd zullen worden en dus verwijderd. Daarvan heb ik er ook een gefotografeerd zolang het nog kan, daarover meer in een volgend bericht.

MAMMOETBOMEN IN BENELUX

Iemand informeerde me (per email) over een aantal veel grotere Mammoetbomen in en rond 's-Hertogenbosch. Via de volgende zoek website kan je alle exemplaren in Nederland vinden (met omschrijvingen en foto's):
http://users.telenet.be/sequoiadendron/nl/loc/maps/nederland.html

Opvallend vind ik dat ze vrijwel allemaal in slechts 4 provincies staan: Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht (een enkele uitzondering daargelaten).

En hier die in Belgie:
http://users.telenet.be/sequoiadendron/nl/loc/maps/belgie.html