zondag 7 oktober 2007


TROMPETBOOM DEEL 4


Een peulvrucht van de Trompetboom. Ik heb deze van de boom geplukt en is bij lange na nog niet rijp. Ze blijven namelijk de hele winter in de boom hangen. In deze vorm lijkt het net een reuzachtige spercieboon. In Amsterdam wordt ie vanwege de gelijkenis ook wel Palingboom genoemd.

TROMPETBOOM DEEL 3


De stam ziet er nogal ruw en schilferig uit. Als je er eenmaal op gaat letten hebben meer bomen dan alleen de plataan dat. Later deze week nog een voorbeeld van een boomsoort die dat heeft.

TROMPETBOOM DEEL 2



Het blad op deze foto is van gemiddelde grootte, zo'n 21 centimeter, gerekend langs de hoofdnerf en de steel niet meegerekend. Er zaten nog veel grotere bladeren aan de boom.

TROMPETBOOM DEEL 1



Ik ben vanmiddag weer op pad geweest met dit prachtige weer. Ik heb een viertal bijzondere bomen gefotografeerd. Ik zal 1 boom per dag behandelen, ook ieder weer in diverse delen. Om te beginnen dus de Trompetboom. Er staan 2 exemplaren op een brede stoep vlakbij waar ik vroeger woonde. De hoek van de Bethaniestraat en de Baselaarstraat.
Aan de rechterkant van de linkse boom zijn de peulvruchten te zien (zie ook volgend bericht en foto).

Het zijn zeer opvallende bomen, met name door de sensationeel grote lichtgroene bladeren (zie volgende bericht). Opvallend zijn ook de vruchten in de vorm van lange peulen en het feit dat ze een erg brede kroon hebben in verhouding tot hun hoogte. De boom ontleent zijn naam aan de vorm van de bloemen. Trompetboom is een familie naam van bomen, geen soortnaam (Bignoniaceae familie). De diverse soorten hebben verschillende kleuren bloemen. Verdere determinatie zal dus moeten wachten tot komend voorjaar.

Deze boomfamilie is afkomstig uit de zuidelijke delen van Noord-Amerika en Oost-Azie. In Nederland zijn de bomen via Engeland uit China geimporteerd.