zondag 29 juni 2008


WETTELIJK BESCHERMDE

PLANTEN IN HET WESTERPARK

Ik geraak steeds meer de overtuiging toegedaan dat er bij de aanleg van het Westerpark iemand heeft lopen rondstrooien met zaden van een biologische kweker en verkoper van zeldzame planten.

Een tijdje geleden al meldde ik 1 of meerdere soorten Orchissen en dat spreekt tot 's-mensens verbeelding (al heb ikzelf niet zoveel met Orchissen) en kwam er onlangs ook achter dat ook de daar groeiende Wilde Marjolein eveneens wettelijk beschermd is en via een reactie van AnneTanne op een ander zeer klein plantje, de Steenanjer, ook al een beschermde plant is.

En dan ook nog de grote grijzige Distel die ik er zag groeien, en waarvan ik dus denk dat het de autochtoon voorkomende Wegdistel is terwijl ik em steeds aanzag voor een verwilderde sierdistel. Die Wegdistel is dan wel niet beschermd of op de Rode Lijst staand maar wel degelijk behoorlijk zeldzaam.

Toen een vriend me die aanwees (want het park is zelfs nog groter dan ik dacht) bleek iemand daar de hoofdstengel met de bloemen, of uitgebloeide bloemen of de knoppen er uit te hebben geknipt of gesneden.

Een kleine maand geleden bleken ook een groot aantal Orchissen op semi professionele wijze uit de grond te zijn gehaald. Ik begin zelfs te vermoeden wie dat gedaan hebben maar laat ik dat maar niet "en public" schrijven want ik beschik niet over bewijzen.

AKKERDISTEL (?)


Nog een Distel en eentje van weer een andere locatie. Gevonden op het ouwe spoordijkje op 23 juni; het dijkje waar ik ook de Wouw, het Zandblauwtje en Hazenpootje vond.

Doordat ik helemaal gefixeerd was op het maken van foto en de prachtige pluisbollen die uiteraard de uitgebloeide bloemen en dus het zaad is, ben ik vergeten beter naar de bladeren te kijken en de paar blaadjes die nog een beetje te zien zijn op de foto doen me dus vermoeden dat het qua soort de Akkerdistel is.

Bovendien is het de in Nederland meest voorkomende Distel die zelfs over de gehele wereld voorkomt in gematigd klimaat.

Akkerdistel = Cirsium Arvense.


SPEERDISTEL


Het Speerdistel soort toonde ik al eerder. Toen met een foto toen ie nog kleiner was en toen vond ik em langs een oud dijkje op het Zeeuwe eiland Schouwen Duiveland.

Hier dus ruim een week 5 of 6 verder en ook gevonden op 10 juni aan de Buitenhaven.

Dit exemplaar is ongeveer 1 meter hoog maar hij bloeit nog niet, maar net als andere Distelsoorten zullen dat wel paarse bloemen worden die ook de typische vorm van de Composietachtigen.

De naam Speerdistel heeft ie denk ik vanwege de vorm van het blad dat lijkt op zo'n ouwerwetse piek(-)speerpunt.

Speerdistel = Cirsium Vulgare.

VEELDOORNIGE DISTEL # 3


Ook weer een exemplaar gevonden op 10 juni langs de Buitendijk.

Aan de hand van deze foto is denk ik wel begrijpbaar waarom ik dat "Veeldoornig" een adequate naam vind.

VEELDOORNIGE DISTEL # 2


Nog een closeup van de bloemen waarvan de zijstengels zijn gaan hangen door het gewicht van de bloemknoppen en bloemen.

Deze vond ik 3 dagen eerder dan die op de vorige foto.
Deze is gefotografeerd op 10 juni aan de Buitendijk.

VEELDOORNIGE DISTEL # 1



Ook deze Distel vond ik op dezelfde dag op dezelfde ruigte bij het ouwe Kruithuis en deze bloeit dus al wel.

Ook op deze heb ik flink moeten studeren qua soort en ben er nog steeds niet absoluut zeker van, en dat komt vooral omdat ook over deze Distelsoort lees dat ie vrij zeldzaam is.

Mijn ervaring is namelijk dat als er in boeken beweerd wordt dat iets zeldzaam is dat dan ook wel degelijk behoorlijk zeldzaam is en meestal in die mate dat je zo'n plant in praktijk nooit zal tegenkomen.

Of heb ik nu de laatste tijd veel geluk of groeien er soms in 's-Hertogenbosch en contreien veel bijzondere planten ?

Ik kwam em namelijk op nog een plek tegen waar ik er nog meer foto's van heb gemaakt, zie volgende berichten.

Ook deze plant heeft in de Nederlandse taal 2 namen:
Veeldoornige / Langstekelige Distel = Carduus Acanthoides.
Dat "veeldoornige" vind ikzelf de beste naam van de plant, want het aantal stekels vind ik een opvallender kenmerk dan de lengte van de stekels.

"ONTSNAPTE" SIERDISTEL ?

Deel 2: knoppen bijna in bloei


Een closeup van de knoppen die bovenop al geel aan het worden zijn. Maar ik betwijdel zeer sterk of ie ook geel gaat bloeien, want vrijwel alle Distelsoorten hebben paars-achtige bloemen.

"ONTSNAPTE" SIERDISTEL ?

Deel 1: onbekende soort



Op 27 april toonde ik deze onbekende Distelsoort al eerder toen ie nog jong was en niet meer dan een laag bij de grondse blad rozet. Groeiend op het ruwe terrein naast het ouwe Kruithuis aan de Citadellaan in 's-Hertogenbosch.

Nu zijn ze groter dan ikzelf, zowat 2 meter hoog en volop in knop staand.

Deze en de volgende foto is alweer van 13 juni, dus intussen zullen ze wel bloeien maar het komt er steeds maar niet van om te gaan kijken.


Ik heb dit Distelsoort wel eens eerder gezien maar een autochtone Distelsoort is het niet. Ik denk dat het een ontsnapte, verwilderde sierdistel is.

Weet iemand de naam van het soort en waar ie van origine vandaan komt ?