zaterdag 16 augustus 2008


ZWAAR BEHAARDE PLANT # 3


MUIZENOOR = Hieracium pilosella

Temidden van het flinke lappen bodembedekkende plantjes stak her en der een bloemstengeltje omhoog.

Hierbij een closeup ervan. De grootte van het bloemetje (zonder stengel) is amper 1 centimeter.
Ook aan de groene onderkant, de kelkbladen van de bloem zijn flink behaard.


Of het bloemetje ervan nog niet helemaal open ("rijp" ?) is of dat het bloemetje dicht is omdat het al redelijk laat was (rond 19 uur) durf ik niet te beoordelen, dus ik zou er nog eens vreoger op de dag heen moeten om dat beter te bestuderen.


ZWAAR BEHAARDE PLANT # 2


MUIZENOOR = Hieracium pilosella

In het vorige bericht al noemde ik de afwijkende beharing op de blaadjes.


Hierbij een closeup foto ervan.

Opvallend is de lengte van de haartjes en ook het geringe aantal ervan per blad, je kunt het aantal haartjes haast tellen.

ZWAAR BEHAARDE PLANT # 1

(ONBEKEND SOORT)


MUIZENOOR = Hieracium pilosella

Aan het talud van de ouwe spoordijkje van het Halvezolen lijntje achter het ziekenhuis vond ik ook dit plantje dat ik niet kan thuisbrengen.


De blaadjes zijn iets van 2 centimeter groot en zijn aan de onderkant blauwgrijs van kleur.

De bovenzijde van de blaadjes is zwaar behaard en er zijn veel meer plantensoorten met beharingen maar meestal zijn het dan heel veel korte haartjes maar die beharing is bij deze plant van een totaal andere aard, zie de closeup foto bij het volgende bericht.

UITZICHT OVER DE GEMENT



In het voorlaatste bericht noemde ik al het uitzicht over De Gement, ziehier dus.

Op de voorgrond een veld met Mais, en richting horizon ook weer Mais.

Er tussenin zie het twee stukken met recent gemaaid grasland. Met wat geluk kan je daar Vossen en Reeen zien lopen, maar daar heb ik meestal het geduld niet voor om daar voor op de uitkijk te gaan zitten :)

GEWONE BRAAM


Op hetzelfde hoge punt als waar ik de foto van het vorige bericht maakte stonden ook veel struiken van de Gewone Braam (die ook wel Bosbraam wordt genoemd).

Bloemetjes waren er amper meer maar destemeer "bessen" oftewel bramen. Ik heb er een paar geplukt en geproefd en ze waren erg lekker !

Gewone Braam = Rubens Frutcosus.

EEN ROOS OF EGELANTIER ?


HONDSROOS = Rosa canina

Gisteren vrijdag 15 augustus vroeg in de avond was ik achter het vroegere Willem Alexander Ziekenhuis waar nu ook het nieuwe Jeroen Bosch Ziekenhuis gebouwd wordt. Daar is een hoog punt met houten bankjes vanaf waar je een mooi uitzicht hebt over de Gement (zie een latere foto).

Op dat punt kruist het Gementpad het spoordijkje van het Halvezolenlijntje. Daar fotografeerde ik deze rozenbottels. Bloemen zag ik niet meer, alleen deze langwerpige puntige bottels. Helaas zie je op deze foto de bladeren niet zo goed.
Of dit nu een Hondsroos, Viltroos, Bottelroos of Egelantier is durf ik niet te zeggen. Een Duinroosje zal het denk ik niet zijn want die heeft veel meer doorns.
Hondsroos = Rosa Canina.
Viltroos = Rosa Tomentosa.
Bottelroos - Rosa Villosa.
Egelantier = Rosa Rubiginosa.