zondag 13 juli 2008


ONBEKEND


Ook deze vond ik vrijdagavond in een graslandje bij de Moerputten. Waar precies weet ik niet meer.

Oppervlakkig gezien lijkt het wel op een aar van een Grassoort maar gezien de bladeren zal het geen Gras zijn. Toch eerder een kruidachtige plant en qua vorm heeft de aar ook iets weg van een Kattenstaart maar ik denk dat dat het evenmin is.

Of deze aar de volwassen bloemen vormt is me ook niet bekend, misschien is ie pas gaan bloeien en worden de individuele bloemetjes nog wel groter. Des te vervelender dat ik niet meer weet waar ie stond want anders kon ik het in de komende week (of weken) nog eens beter gaan bekijken.

Ik heb al in 1 van mijn plantengidsen zitten zoeken puur op foto's maar kon em niet vinden, maar intussen heb ik bijna 10 plantengidsen en flora's dus zal ik ze er allemaal nog eens op nakijken, maar als er iemand is die em wel herkent dan houd ik me aanbevolen het via een reactie te melden.

En ter afsluiting voor vandaag:

- Binnenkort ga ik een vergelijkend artikel schrijven over al die plantengidsen en flora's (zodra ik de voorlopig laatste heb gekocht).
- Morgen ga ik weer op pad naar diverse locaties en morgenavond plaats ik dan weer wat berichten met foto's van planten uit het Westerpark.

VEENPLUIS


Deze plant (die ik ook afgelopen vrijdagavond vond op een van de eerder genoemde graslandjes) was ik bijna vergeten.

Omdat het een uur voordat ik daar was nog flink geregend had waren deze zaden kletsnat en daarom had ik er twee stukjes vanaf geplukt en mee naar huis genomen om het zaad in een klein potje water te laten drogen.

De Veenpluis wordt samen met nog een een aantal soorten Wollegrassen genoemd maar in feite is het helemaal geen echt Grassoort maar behoort tot de Cypergrassen en ook dat zijn geen echte Grassen maar er slechts op gelijkend. Voor meer info hierover zie:

Veenpluis = Eriophorum Angustifolium (of Eriophorum Polystachion).

Zoeven vond ik het potje waarin ik ze had gezet terug in de keuken en heb er deze foto van gemaakt en zoals wel te zien is heeft de camera er flitslicht voor gebruikt.

Om een idee te geven van de grootte: de opening van het glazen potje waar ze in staan is 2,5 centimeter breed.

BLAUWE KNOOP # 2:

MEER WITTE BLOEM


Soms zijn de bloemen dermate lichtblauw dat het bijna wit lijkt. Deze bloem is wat jonger dan die in het vorige bericht waar de vruchthoofdjes al behoorlijk van waren uitgevallen.

De bloemen zijn zeer geliefd bij Bijen maar ook bij diverse bijzondere Vlindersoorten zoals Moerasparelmoervlinder, Geelsprietdikkopje, Zilveren Maan, Klein Koolwitje, Klein Geaderd Witje en nog diverse soorten Vlinders die alleen een Latijns-wetenschappelijke naam hebben.

BLAUWE KNOOP # 1

BLAUWE BLOEM



Ook vrijdagavond gevonden in een van de graslanden langs de Deutersestraat.

De plant ontleent zijn Nederlandse naam aan de kleur (die ikzelf overigens liever lila zou noemen) en de vorm van de bloem die knoop- / bolvormig is).

Of er ook een verband bestaat met de uitdrukking "van de blauwe knoop zijn" voor personen die principieel geen alcoholhoudende dranken gebruiken weet ik niet. Wel las ik ergens dat ie vroeger gold als afweermiddel tegen hekserij. Misschien bestaat er een verband want die middeleeuwse Gristenen hielden er wel meer rare bijgeloven op na. Zo bestaat er ook een verhaal dat de duivel uit woede een stuk van de wortel afhaalde en inderdaad heeft de penwortel een soort raar uiteinde en dit las ik ook pas achteraf maar desondanks zou ik em niet uitgegraven hebben om het zelf te aanschouwen.

Hij is redelijk zeldzaam behalve in laagveengebieden en staat ook op de Rode Lijst van Nederland van 2002. Op het graslandje waar ik deze vond stonden er desondanks best veel.

Blauwe Knoop = Succisa Pratensis (of Scabiosa Succisa).

Hij behoort tot de familie der Kaardebolachtigen (al bestaan daarover verschillende academische opvattingen waar ik later op terugkom) en inderdaad lijken de bloemen van Blauwe Knoop en de Kleine Kaardenbol nogal op elkaar.

GEWONE BERENKLAUW # 1


Ook vrijdagavond gevonden, de vrij algemene Gewone Berenklauw die sinds decennia qua bekendheid overschaduwd wordt door de exotische Reuzenberenklauw.

Deze is autochtoon in Nederland en ik vond er in een berm in De Gement een heel aantal. Ook bloeiende maar helaas is mijn foto van de witte schermbloemen mislukt. Maar ik kom em vast nog wel eens tegen en dit jaar had ik em al eerder in een berm zien staan maar toen ik daar later naar terugging met camera was die berm al gemaaid.

Dit exmplaar moet nog gaan bloeien, dat zijn de lichter gekleurde uitlopers in het midden van de foto; de stengels schieten dan flink omhoog tot ongeveer een halve meter en vormen dan bovenin de schermbloemen.

Gewone Berenklauw = Heracleum Sphondylium.

WATERAARDBEI


Ik heb me laten vertellen dat dit Wateraardbei is. Gevonden tussen dermate dichte begroeiing langs een slootkant dat ik niet de gehele plant inclusief bladeren kon fotograferen.

Ik vond em ook weer vrijdagavond 11 juli langs dezelfde slootkant waar ik ook die Wolfspoot met Insekt erop vond.

Ik vermoed dat dit uitgebloeide of dichte bloemen zijn maar zeker weten doe ik het niet want het was de eerste keer dat ik em vond.

Hij is tamelijk zeldzaam behalve in laagveengebieden en is in de laatste decennia in ieder geval dermate in aantal afgenomen dat ie sinds 2002 op de Rode Lijst staat.

Wateraardbei = Comarum Palustre (of Potentilla Palustris).
Hij behoort tot de familie der Roosachtigen en de bladeren zien er ook een beetje uit als van andere Aardbei soorten.

KALE JONKER (# 2: BLADEREN)


Dezelfde plant maar nu wat lager aan de stengel gefotografeerd zodat je ook de stengel en bladeren kunt zien.

KALE JONKER (# 1: BLOEIEND)


Hier nog een Distelsoort die je niet zo snel in urbane omgeving tegenkomt maar eerder in graslanden waar ik em vrijdagavond 11 juli ook vond, ergens in een grasland langs de Deutersestraat.

Dit exemplaar vertoont diverse stadia, onderaan de stengel het zaad, bovenin opengaande knoppen en in het midden de bloemen.

Hoe ie aan zijn Nederlandse naam komt weet ik niet. Vooral als je de naam vergelijkt met die van andere Distelsoorten vind ik het een beetje rare naam en ik kan ook niet zeggen dat ie zo kaal is, zie volgende foto.

Kale Jonker = Cirsium Palustre.