woensdag 23 juli 2008


GEWONE ENGELWORTEL # 3:

BLADEN AAN VOET VAN PLANT


Meer onderaan hetzelfde exemplaar van de Engelwortel kan je hier de bladeren zien.

Ook is op deze foto goed te zien hoe dicht ie bij het water staat.

Niet geheel scherp omdat er toch meer gefoccused werd (niet bewust) op de stengels van de Gras soorten.

Op een aantal Gras soorten in het park kom ik later nog terug.

GEWONE ENGELWORTEL # 2

SCHERMBLOEMEN 2


Aan de andere kant van het voet- / fietspad zag ik achter zo'n zelfde muurtje nog een 2e exemplaar staan, groter ook minstens een meter hoog en groeiend langs een slootje.

Hier de schermbloemen ervan en vrijwel in het midden van de foto zie je bovenaan de stengel een miniatuur blaadje zitten. Onderaan de voet van de plant zitten veel grotere geveerde bladeren.

Daartussenin is het vooral stengel. Die stengel schijnt hol te zijn zo las ik, en waarvan de vorm van de holte en specifieke vorm heeft.

Maar daarin geloven jullie me vast wel op mijn woord, want ik was toch niet van plan de prachtige plant er voor toe te takelen om het te kunnen fotograferen.

GEWONE ENGELWORTEL # 1:

DE SCHERMBLOEMEN 1


Dit moeten haast wel bloemschermen zijn van de Gewone Engelwortel.

Dit heb ik sisteren (22 juli) eind van de middag rond 17 uur gefotografeerd. Ik had in de loop van de middag een afspraak in de vrij nieuwe Paleiskwartier wijk en precies tussen de oudere wijk Deuteren ligt dus een deel van het Westerpark (er zijn meer delen want dat park is eigenlijk meer een lange groene strook noordelijk van het treinspoor. Qua park wordt het her en der onderbroken voor bebouwing en grotere straten en wegen waardoor het eigenlijk ook wel beschouwd kan worden als diverse parkjes, maar goed laat ik het hebben over planten i.p.v. stedenbouwkunde en ruimtelijke ordening en openbare ruimte).

Ik durf toch wel met enige zekerheid te beweren dat dit de schermbloemen zijn van een Gewone Engelwortel. Er bestaan veel meer Schermbloemigen qua soorten; waaronder de Gewone Berenklauw, Fluitenkruid, Zevenblad en de Wilde Peen en die heb ik allemaal al besproken en deze is zeker geen van die soorten die allemaal vrij algemeen zijn, en dat is deze Engelwortel ook. Er zijn nog wel meer soorten Schermbloemigen maar die zijn vrijwel allemaal flink minder algemeen.

Maar ditmaal heb ik erg goed gekeken naar de delen van de plant, ook de bladeren en stengels (zelfs een blaadje geplukt en mee naar huis genomen om het nog beter te bestuderen) en ik was zeer geconcentreerd en goed geluimd en er waren amper andere bezoekers in het park dus werd ook niet afgeleid.

Wat me o.a. opvalt bij deze is dat de bovenkant van de scherbloemen veel meer een bolle vorm hebben dan de andere Schermbloemigen die ik tot nu toe getoond heb.

Gewone Engelwortel = Angelica Sylvestris (volgens de laatste Heukels).

Het woord Sylvestris betekent "ook in bos groeiend" maar in de meeste gevallen groeit in langs waterkanten en soms ook wel in bermen. Dit exemplaar staat zeer nabij het water.

Ook in al mijn andere plantenboeken draagt ie diezelfde naam maar in dit geval vraag ik me af hoe ie aan de Nederlandse naam Engelwortel komt ?