dinsdag 13 mei 2008


LIVE WEBCAM

(Deel 2: Kadavers)

Er is ook een webcam van een Dassenburcht maar die doet het niet goed, helaas.

Tegen de tijd dat Dassen jongen hebben schijnen er meer webcams online te komen en dan zal ik dat zeker melden.

Bij Omroep Gelderland kwam ik ook een live webcam tegen.

Eentje van kadavers, in de hoop dat er aaseters zoals Kraaien op af komen. De cam staat in natuurgebied de Groenlanden dat eigendom is van ARK Natuurontwikkeling en Staatsbosbeheer.

Dood doet leven webcam: http://buitengewoon.omroepgelderland.nl/home/natuur-in-beeld/webcam-s//2402

LIVE WEBCAMS

(Deel 1: VOGELS)

Ik ontdekte zoeven een aantal webcams van vogels, voornamelijk broedende vogels maar ook van een heen en weer vliegende (jagende, vissende) IJsvogel.

De cams zijn allemaal te vinden op de website van de Vogelgescherming (die ik ook als 1 link bij de LINKS heb gezet) maar hier de aparte cams van een aantal vogelsoorten. De camera's die in nestkastjes filmen zijn in zwartwit (de Torenvalk en Steenuil), die van de camera's die buiten staan zijn overdag in kleur.

Met name die van de jagende, vissende druk heen en weer vliegende IJsvogel vind ik erg fraai, al heb je er wel wat geduld voor over hebben. Soms zie je op die webcam ook insekten langs vliegen. Als je dubbelklikt op het beeld krijg je het fullscreen te zien:

Torenvalk: www.beleefdelente.nl/torenvalk
Steenuil: www.beleefdelente.nl/steenuil
In de nestkastjes van de Torenvalk en de Steenuil zitten zelfs 2 webcams (camera's).
IJsvogel: www.beleefdelente.nl/ijsvogel
Lepelaar: www.beleefdelente.nl/lepelaar
Grote Stern: www.beleefdelente.nl/grotestern
Gierzwaluw: www.beleefdelente.nl/gierzwaluw

Per vogel staan er ook streamende filmpjes van eerdere videoopnames van de webcams te zien en daarop zijn soms ook andere dieren te zien.

De webcams zijn wel flink professionele digitale videocamera's. Niet zomaar van die goedkope piepkleine dingetjes die overal te koop zijn.

De kwaliteit van de live webcams als die van de streamende filmpjes zijn zeer goed van kwaliteit.

GELE LIS (Deel 2: de bloem)


Het zijn vrij grote bloemen, een centimeter of 8.

De totale plant is ongeveer 1 meter hoog.

GELE LIS (Deel 1: in bloei)


Langs de diverse wielen in De Heinis staan veel Gele Lissen te bloeien, een algemene plant langs waterkanten die veel mensen van uiterlijk wel zullen kennen en de bloemen ervan weten te waarderen. De bloemen hebben voor een autochtone plant een nogal exotisch uiterlijk.

Een andere waterplant die qua bladeren dezelfde groeiwijze heeft en enige naamsverwantheid heeft is de Lisdodde. Doch botanisch gezien een totaal andere plant van een andere familie ook.

Lisdodde is het bekendst van de sigaren die als de plant zijn zaad maakt bovenin de stengels groeien. Ik heb de plant er niet gezien maar weet toch dat ie er ergens moet groeien want ik zag in het water restanten van bloemen drijven. Die zijn er wat raar uit voor een bloem, het zijn ten eerste mannelijke en vrouwelijke bloemen en die zien er uit als een grote prop watten. Zie http://wilde-planten.nl/grote%20lisdodde.htm

Lisdodde is ook in vijvers een nuttige plant omdat ie het water zuivert. Dat doet ie niet echt zelf, maar hij transporteert zuurstof naar de wortels. Daardoor ontstaat rond de wortels een gebied waarin zich bacterien kunnen vestigen welke zuurstof nodig hebben. Deze z.g.n. aerobe bacterien breken met name nitraten, nitrieten en fosfaten af. Als ik em nog eens zie zal ik em zeker ook fotograferen.

Terugkomend op de Gele Lis, ook die draagt bij aan de zuiverheid van het water omdat ie veel stoffen opneemt.

Zoals ik al eerder schreef is de Gele Lis thans een vrij algemene plant maar in de 20e eeuw nam ie flink af en had toen de status van wettelijk beschermde plant. Omdat ie intussen weer in opmars is, is ie intussen die status weer kwijt.

Gele Lis = Iris Pseudacorus

BLOEIENDE MEIDOORN


Hier de onderkant van een grote Meidoorn struik die ik op eerste pinksterdag in De Heinis aantrof, prachtig toch ?

Iemand beweerde een poosje geleden in een reactie op Knotwilgen dat dat een symbool is van Nederlandse flora en cultuur en dat is ook wel een beetje waar, want Wilgen bomen zijn van origine inheemse bomen en struiken en het fenomeen van knotten is ook wel des Lage Landen (dus ook Vlaanderen) maar er zijn meer bomen en struiken die als typisch des Lage Landen beschouwd mogen worden en dat echt zijn.

Behalve Wilgen zijn ook Eiken en nog een aantal soorten originelen. Bomen waarmee we in Nederland zo vertrouwd zijn zoals Populieren en Paardenkastanjes zijn flink dubieus en niet echt van origine inheems.

De boom waarover ik het zoeven in de CORRECTIE had, de Gewone Vogelkers is van origine inheems maar dus ook de Meidoorn. Zoals je op de foto ziet wit bloeiend en daarvan bestaan twee soorten, de Eenstijlige en de Tweestijlige. Dat heeft betrekking op de geslachtsorganen van de bloemen. De stijl (stylus) is bij de stamper het gedeelte tussen het vruchtbeginsel en de stempel.

Ik heb geen bloemetje geplukt om te kijken welk van deze twee soorten het is. Wel viel me op dat het een vrij grote hoge struik is, zeker zo'n 4 meter hoog en zowat even breed. Het wanderpaadje in de Heinis is te smal om de struik in zijn geheel te fotograferen.

Er bestaan ook Rode Meidoorns maar die zal je in het wild nooit zien want dat zijn veredelde cultivars die wel in (ouweerwtse) tuinen, parken en langs straten ziet staan en aangeplant zijn.

Er zijn 1001 wetenswaardigheden over de orginele struik te melden, folkloristisch, cultuuthistorisch als medicinaal en zelfs culinair maar daar bestaan volop websites en info op andere blogs over dus dat ga ik niet allemaal na-papagaaien (zie de links onderaan het bericht).

Ik wil me beperken tot een paar anecdotes uit eigen ervaring van vroeger:

Op mijn Zeeuwse geboorte eiland stonden er in de 60iger en 70er jaren nog wel flink wat exmparen lans akkers, weilanden en dijken maar dat waren dan exemplaren die voor "het mooie" waren gespaard.

E.e.a. wil ik wel vertellen:

Vroeger werden er stukken land, vooral daar waar vee (v.n.l. Koeien graasden) gebruikt als natuurlijk ascheiding. Door de fikse doorns en hun dichte groeisrtructuur zijn ze voor grotere dieren en ook mensen zeer odoordringbaar als ze naast en tegen elkaar aan staan en in vroegere eeuwen werden de takken wel eens aan elkaar gevlochten.Twee decennia geleden hadden ze haast onbewust ook een militaire functie. Het zijn dan een soort houtwallen en Romeinse velheren klaagden er toen al over (ik meen dat Plinius er al over schreef maar dat moet ik nog een nazoeken).

Omdat de struik zijn praktische nut heeft verloren sinds het midden van de vorige eeuw wordt ie ook amper meer aangeplant. Na WOII was er veel prikkeldraad overgebleven en werden percelen land (weilanden en akkers) steeds meer daarmee van elkaar afgescheiden. En in diezelfde decennia (50 en 60ies) werden er ook steeds meer landbouwgebieden verkaveld om de drassigheid en de afwatering te verbeteren en grotere akkers te creeern die i.p.v. met paarden met grote landbouwmachines bewerkt konden worden en daarvoor werden er smalle sloten gegraven die ook als afscheiding gingen functioneren.

Ook zijn er in de 2e helft van de vorige eeuw veel Meidoorns slachtoffer geworden van de plantenziekte Perenvuur. Soms werden hele struiken gewoon levens verbrand. Efficienter dan te handen openhalen aan de scherpe doorns maar wel laf vind ik.Volgens sommigen is die ziekte meer een mythe en hetze (zie 1 van de links hieronder).

Er bestaan nog wel gebieden waar je veel Meidoorns in het wild kunt tegenkomen en die dan zeer landschapsbepalend zijn, dergelijke landschappen worden Heggen- of Coulissenlandschap genoemd. Voorbeelden daarvan zijn het Zeeuwse Walcheren en het zuidelijk deel van het eveneens Zeeuwse Zuid Beveland rondom het dorp Nisse dat ook wel de zak van Zuid Beveland wordt genoemd. Ook in Zuid Limburg, langs de grote rivieren en de IJsel en Twente enzo kan je dergelijke landschappen met Meidoorns nog wel bewonderen en niet te vergeten in Vlaanderen en Normandie en Bretagne in Frankrijk en de meer ongerepte lagere streken in Engeland.

Lees meer op:

Eenstijlige Meidoorn = Crataegus Monogyna
Tweestijlige Meidoorn = Crataegus Laevigata

En tot slot: Meidoorn wordt in botanische zin tot de Rozen familie gerekend. Als je goed naar de bloemetjes kijkt is dart ook wel begrijpbaar, niet zo groot en sensationeel als gekweekte Rozen maar toch ...