vrijdag 4 april 2008


KLEIN HOEFBLAD DEEL 3


Hier een uitgebloeid exemplaar met alleen bladeren. Ongeveer op ware grootte.

De bladeren zijn vrij dik en als ze jong zijn een beetje spinnewebachtig behaard, vandaar de grijzige kleur.
Later worden de bladeren kaal.

Aan de onderkant zijn ze wit viltig.

KLEIN HOEFBLAD DEEL 2


Hierbij een bloeiend exemplaar nog voordat het bladeren heeft. De bloemen blijven bij duister weer vaak dicht en zijn als ze eenmaal open zijn ook weer vrij snel in zaad en dat ziet er vrijwel hetzelfde uit als bij Paardenbloemen.

KLEIN HOEFBLAD DEEL 1


Ook deze en de volgende twee foto's zijn van afgelopen woensdag langs de oever van de IJzeren vrouw. Slechts enige meters verwijderd van waar ik ook die Wegbree fotografeerde.

Een plant die je vaak langs oevers vindt, en een favoriet van me, het Klein Hoefblad. Ik bedoel de plant langs het water.

In het midden op de voorgrond ook bloeiend Speenkruid en links op de voorgrond ook scheuten van Grote Brandnetel. De bleke dooie "takken" zijn overblijfselen van vorig jaar van de stengels van de Grote Brandnetel.

Klein Hoefblad is niet echt verwant met het Groot Hoefblad, alleen in de verte, want ze behoren wel allebei tot de composieten familie (maar daar behoren heel veel planten toe). De vorm van de bladeren van beide soorten lijkt wel wat op elkaar (die van Klein Hoefblad zijn zoals de naam al zegt kleiner) maar verder houdt iedere verwantschap en gelijkenis op.

Klein Hoefblad begint te bloeien voordat het bladeren heeft maar terwijl ze bloeien krijgen ze de bladeren. Dat is hier het geval, exemplaren met bladeren EN bloemen, en reeds uitgebloeiden met alleen maar meer bladeren.

Klein Hoefblad = Tussilago Farfara
Groot Hoefblad = Petasites Hybridus