maandag 17 september 2007


HAZELAARS DEEL 9 (SLOT)

Katjes Gewone Hazelaar


De Hazelaar is een zgn. "naaktbloeier" wat wil zeggen dat ie bloeit voordat ie bladeren heeft. De bestuiving is afhankelijk van de wind. Aan de Hazelaar zitten de mannelijke en de vrouwelijke bloeiwijzen apart. De vrouwelijke bloemen zitten met drie tot vier in een klein knopje bij elkaar. De mannelijke bloemen zitten in katjes en zijn al in de zomer aanwezig in de oksels van de bladeren. Ze gaan pas bloeien in januari. Althans dat is het officieele verhaal.
Dit jaar dus "mooi niet", of althans niet in dit specifieke geval in Schagen. Daar hangen NU (begin & medio september !) katjes in de struiken.

Rara hoe kan dat ?

Ook deze foto is weer gemaakt door An.

HAZELAARS DEEL 8

Afgevallen Hazelnoten van de Gewone Hazelaar


Afgevallen Hazelnoten van de Gewone Hazelaar. Wederom van An uit Schagen. De losse nootjes links varieren tussen de 15 en 20 mm. En hoe donkerder ze zijn, hoe rijper.

HAZELAARS DEEL 7

Hazelnoot vrucht hangend in de Gewone Hazelaar


Hazelnoten van de Gewone Hazelaar zoals ze in de boom hangen. Dit zijn de Hazelnoten zoals we ze kennen. De noten zitten in een vrucht, soms slechts 2 stuks, tot wel 7 toe. Duidelijk is het verschil te zien met de vrucht van de Boomhazelaar. Deze nootjes zitten in een soort tulp-vormig jasje. De noot rechts op de foto is er nog geheel mee omhuld. Links is het nootje al uit de vrucht gevallen.

De foto van An is gemaakt van een struik uit Schagen.