zaterdag 19 juli 2008


DEENSE HOKJESPEUL # 2


De bloemen van deze exemplaren zijn wat meer roze.

De stengels van de plant staan niet rechtop maar zijn meer liggend en met name linksonder op de foto zijn de geveerde bladeren te zien.


DEENSE HOKJESPEUL # 1


Toen ik deze plant agfelopen maandag 14 juli in het Westerpark tegenkwam vond ik het een beetje rare gewaarwording, niet alleen omdat ik em nog nooit gezien had, maar meer omdat ik de bloemen vind gelijken op die van grotere Klaver soorten, terwijl de kleine geveerde bladeren op die van Wikke soorten gelijken.

In de meeste boeken over wilde planten in Nederland is ie ook niet te vinden, ook in de Heukels niet.

Maar in 1 van mijn boeken (dat heel West en Midden Europa beslaat) vond ik em wel en las daarin dat ie van origine uit de lagere delen van de Alpen komt. Andere soorten van hetzelfde geslacht groeien daar zelfs boven de boomgrens.

In datzelfde boek wordt expliciet vermeld dat ie in Nederland en Belgie niet voorkomt en dat ie graag groeit op kalkrijke droge en zandige graslanden. Wat mij betreft is de opmerking dat ie hier niet voorkomt en ook het feit dat de Heukels em niet noemt een bewijs van mijn overtuiging dat veel van wat er in het Westerpark groeit gezaaid is.

Deense Hokjespeul = Astragalus Danicus.

Hij hoort ook weer bij de familie der Lipbloemigen.

Andere leden van het geslacht van wel meer dan 1500 soorten groeien op de steppen in Azie en zijn dan doornachtige bodembedekkers.

MUSKUSKAASJESKRUID # 2:

CLOSEUP BLOEMEN


Gefotografeerd bij mooi zonnig weer afgelopen maandag 14 juli waardoor er in de grootste bloem op de voorgrond zelfs een schaduw is te zien van de stamper en meeldraden.

MUSKUSKAASJESKRUID # 1:

BLOEMEN + BLAD


Ik heb lange tijd getwijfeld maar nu ik beter naar de bladeren gekeken heb ben ik er vrij zeker van dat dit het Muskuskaasjeskruid is.

De bladeren meer bovenaan de stengel zijn vingervormig vertakt (zie foto) terwijl de bladeren aan de voet groter en compacter en meer gelobt zijn.

Muskuskaasjeskruid = Malva Moschata.

Hij komt van origine wel voor in Europa maar de meeste exemplaren in Nederland zijn toch verwilderde exemplaren omdat ie sinds begin 19e eeuw ook als sierplant wordt gekweekt.

De volgende keer dat ik em tegenkom zal ik er eens aan ruiken want ik lees dat ie inderdaad naar Muskus ruikt en dan meer de bladeren dan de bloemen.

WILGENROOSJE IN BLOEI


Vandaag 3 planten uit het Westerpark die ik ongeveer een week geleden gefotografeerd heb en die alle 3 roze bloemen hebben.

Opvallend vind ik dat de meeste autochtone planten in Nederland voornamelijk 3 soorten kleuren hebben: wit, geel en roze + andere paarstinten. Ik vraag me wel eens af of in bepaalde periodes bepaalde kleuren domineren ? Bepaalde kleuren domineren wel bepaalde biotopen, dat is overduidelijk her en der. Maar perioden ? Ik geloof dat de oude filosoof Plato er wel theorieen over had maar het fijne weet ik er niet van.

Andere met name primaire kleuren als (echt) rood en (echt) blauw lijken het minst voor te komen, zo uit de blote bol kan ik qua rode bloemen alleen Klaprozen bedenken en qua blauwe bloemen alleen de zeldzaam wordende Korenbloem en de Wilde Cichorei (die ik de laaste tijd wel vaker tegenkom her en der).

Dit is een heel bekende soort met roze bloemen die veel mensen wel zullen kennen, het Wilgenroosje dat vaak langs slootkanten groeit.

Wilgenroosje = Chamerion Angustifolium (Volgens de Heukels).
(of ook wel: Epilobium Angustifolium, Epilobium Apicatum, Chamaenerion Angustifolium).