donderdag 27 maart 2008


ZOMERTIJD OP KOMST

Zaterdag 29 maart -> zondag 30 maart

Zoals de laatste jaren gebruikelijk is gaat in het laaste weekend van de maand maart de zomertijd weer in. De klok wordt in de nacht van zaterdag 29 maart op zondag 30 maart een uur vooruit gezet. Om 02:00 uur 's-nachts wordt het dan omgezet naar 03:00 uur 's-nachts. Resultaat het wordt 's-morgens een uur later licht en is het 's-avonds een uur langer licht. Gesjoemel allemaal met maar 1 reden, n.l. die der economie.

Zelf vind ik het wel prettig dat het 's-avonds wat langer licht blijft (ik ben een avond mens :)) en gelukkig waren de dagen in de afgelopen paar maanden al wat langer en was het 's-avonds al wat langer licht. Een fijn gevoel, want behalve avond mens ben ik ook een zomer mens.

Voor de velen die nooit kunnen onthouden hoe het nu ook alweer zit met zomertijd en wintertijd en wanneer de tijd nu vooruit en wanneer ie achteruit wordt gezet kan ik hier een ezelsbruggetje leveren: in het VOORjaar wordt de tijd VOORuit gezet (en in het najaar dus net andersom).

Het fenomeen is uitgevonden aan het begin van de 20e eeuw en pas tijdens de Eerste Wereldoorlog toegepast in veel Europese landen. Intussen doen in totaal zowat 70 landen ter wereld er aan mee.

Ook is er een tijd geweest in Nederland dat er geen zomertijd werd toegepast, bijv. van 1946 tot 1976, dus ik kwam er zelf pas mee in aanraking toen ik al aan het afstuderen was op de toenmalige middelbare school.

Ook is er een periode geweest dat de klok niet in eind oktober werd terug gezet zoals in de laatste jaren maar in eind september. (Dat was in de periode 1981 t/m 1995). In 1996 zijn er door de Europese Unie regels in gevoerd om alles te synchroniseren voor heel Europa.

In Europa zijn ook verschillende tijdzones (in Groot Brittannie en Portugal) was het altijd al 1 uur vroeger, en nog steeds. Sterker nog het land / eiland IJsland midden in de Atlantische Oceaan tussen Europa en Amerika doet niet mee aan het hele fenomeen.


De werkelijke tijd (voor zover daar in filosofische en astronomische zin werkelijk sprake van kan zijn) is de wintertijd, maar als we die het hele jaar zouden hanteren zou er z.g.n. daglicht verloren gaan omdat we dan nog slapen als het al licht wordt en productie en "gij zult werken zolang u kunt" is belangrijker

Voor wie geinteresseerd is in het fenomeen winter- en zomertijd en de geschiedenis ervan, zie:
http://www.knmi.nl/VinkCMS/dossier_detail.jsp?id=186
http://wetenschap.infonu.nl/diversen/83-zomer-en-wintertijd-wereldwijd.html
http://wetenschap.infonu.nl/diversen/17337-zomertijd-en-wintertijd-hoe-zit-het-nou-precies.html
http://mens-en-samenleving.infonu.nl/diversen/9878-zomer-en-wintertijd-de-komende-jaren.html

Het fenomeen winter- en zomertijd is nog veel complexer en slechts een van de aspecten van het grotere geheel der tijdsrekening, en dat vind ik super interessant dus daar kom ik vast nog wel een keer op terug.

Voor nu hoera, het gaat wat langer licht blijven !

ONBEKENDE PLANT 2

OP OLIEMOLEN BASTION


Hier de 2e plant die ik gisteren vond en die ik ook niet ken.

Wie kan er uitsluitsel over deze 2 planten geven ?

Ik wil echt niet lui lijken, en steeds maar om hulp vragen. Ik ken best veel planten WEL, toch minstens 500 ofzo, dus ik vraag het echt niet zomaar.

ONBEKENDE PLANT 1

OP OLIEMOLEN BASTION


Zoals ik gisteren al schreef vond ik op het Oliemolen Bastion twee planten, waarvan dit er eentje is, die ik niet kan thuisbrengen qua soortnaam.

Ook deze kan ik weer niet vinden in mijn plantengids waar toch 900 soorten Europese wilde planten in staan.

Titel en info van dat boek:
"Elseviers Plantengids (Veldflora met 900 Europese planten in kleur)". Het is een uitgave van 1977. ISBN nr. 90 10 00523 2

Gisteren had ik net uitgevonden dat er in Nederland ongeveer 1500 plantensoorten bestaan en ik kan me toch niet voorstellen dat ik steeds planten vind die bij de 600 horen die niet in het boek staan.

Misschien maar eens tijd dat ik een nieuw en uitgebreider boek koop.