dinsdag 26 februari 2008


BLOEIENDE KRULHAZELAAR



Afgelopen zondag 24 februari ging ik op bezoek bij een vriend en zag een paar huizen bij hem vandaan in een voortuin deze bloeiende Krulhazelaar staan (ook wel Toverhazelaar of Kronkelhazelaar genoemd).

De Latijns wetenschappelijke naam is Corylus Avellana Contorta.

De locatie van de struik is in de voortuin van het hoekhuis van de Koedijkstraat en de Twaalfmorgenstraat.

Vorig najaar heb ik al uitgebreid geschreven over Hazelaars en mijn verwarring waarom ze soms aangeduid worden als struiken (heesters) en soms als bomen. Eerlijkgezegd is dat me nog steeds niet helemaal duidelijk. Ik dacht altijd dat Krulhazelaars grote bomen konden worden en ik dacht er vroeger zelf een in mijn tuin te hebben gehad, en zo ook de 2e persoon met wie ik deze blog maak, mijn nicht An uit Schagen.

Dat mysterie meen ik intussen ontrafeld te hebben en kom ik later deze week hopelijk op terug.

Anyway, ik had vorig jaar al gelezen dat Krulhazelaars slechts struiken zijn, en ziehier het bewijs (de foto hierboven). Deze struik is niet veel hoger dan 2 meter al kunnen ze wel iets hoger en ouder worden.

Erg fraai om te zien en dus ook al een vroege bloeier, in de late winter en het vroege voorjaar (welk van die 2 het dezer dagen is mag jij me zeggen).
De katjes die er in hangen zijn mannelijke bloemen. Ze lijken bedriegelijk veel op die van het boomfamilie die Els heet, zelfs de bladeren van die beide boom families lijken verdacht veel op elkaar.

Afgelopen week zijn er in 's-Hertogenbosch veel dikke en grote Elsen geveld (ben er zelf niet bij geweest maar ik heb foto's van derden gezien) en al binnen minuten nadat zulke bomen geveld zijn kleuren de wonden van de boom zich tot bloedrood, erg dramatisch en schrijnend om te zien.