woensdag 21 mei 2008


WITTE WATERLELIE


Hierbij nog een foto van een waterplant uit een van de vele slootjes in de wijk Muggenburg in Schagen die An ook afgelopen weekend maakte en me toestuurde.

Ik was de foto haast vergeten maar dat maakt zowel de plant als de foto er niet minder mooi op dus hierbij alsnog.

An vroeg me of het niet dezelfde waterplant was die het ook zo goed deed in de gracht rondom de kerk in mijn geboortedorp waar zij nogal eens logeerde. Het antwoord is eigenlijk een gecombineerd ja en nee. Laat me het uitleggen: :)

De plant op de foto groeit hier ook volop in de riviertjes de Aa en de Stadsdommel maar qua bladeren van dit soort waterplanten halen veel mensen 2 soorten door elkaar en begrijpelijk ook, want de bladeren ervan lijken sprekend op elkaar.

De plant op deze foto is de Witte Waterlelie, zowel een autochtone plant alsook te koop als vijverplant. Al heeft ie wel het liefst water dat op zijn minst een beetje stroomt. In Nederland is ie nog vrij algemeen, in Vlaanderen beschermd en in Wallonie staat ie zelfs op de Rode Lijst. Je kan em pas echt herkennen als ie bloeit, dus aan de bloemen en het is een broertje of zusje van het plantengeslacht wat in Azie en vooral bij de Boeddisten en Hindoeisten de heilige en vereerde Lotusbloem is.

De waterplant die er qua bladeren enorm op lijkt en vaak groeien ze ook vlak bij elkaar is de Gele Plomp. Je ziet het verschil alleen aan de bloemen en er is slechts een korte overlap qua bloeiperiode. Vergelijk ze maar eens qua bladeren en bloemen. Afgelopen zondagmiddag zag ik enkele van dergelijke bladeren ook drijven op de Stadsdommel maar die bloeiden nog niet en weet dus nog niet wat dat was, ik ben bang de veel algemener Gele Plomp.

Als ze ergens samen groeien, en dat is vaak het geval, is het meestal 90 % van die Gele Plomp en de rest Witte Waterlelie.


http://wilde-planten.nl/witte%20waterlelie.htm
en
http://wilde-planten.nl/gele%20plomp.htm

Let ook op de zeldzaamheid van blijkbaar allebei de soorten in Belgie en zelfs Zeeland.

Ik zal hier ook een oogje in het zeil houden, dus wie weet volgen er meer berichten want over deze waterplanten valt zeker ook nog meer te vertellen.

Witte Waterlelie = Nymphaea Alba
Gele Plomp = Nuphar Lutea

N.B. Ondanks de verschillende geslachtsnamen van beide planten zijn ze wel degelijk verwant en behorend tot dezelfde plantenfamilie.