zondag 24 augustus 2008


2 OF 3 PLANTENSOORTEN

OP MUURTJE IN WESTERPARK


In een reactie op een reactie bij een ander bericht over een plantensoort op zo'n muurtje in het Westerpark vroeg ik me al af hoe en waarom er zoveel planten bovenop die muurtjes groeien ?

Het lijkt alsof er alleen losse stenen tussen die stalen tralies zitten maar ik vermoed dat dat alleen bij de toplaag van de stenen zo is en dat er daaronder toch aarde tussen de stenen zit waarin al die planten groeien, want de bovenkant van de muurtjes zit ongeveer 60 centimeter boven de feitelijke bodem. Wie weet daar meer over ?

Dan wat betreft de planten zelf op deze foto, dat lijken er ogenschijnlijk 2 maar ik denk dat het er 3 zijn. Het ijle plantje geheel links met bovenin kleine roze bloemetjes is denk ik:

Kantige Bastardwederik (ook wel bekend als Kantig Wilgenroosje) = Epilobium tetragonum. Uit de familie van de Teunisbloemen.

Rechts zijn denk ik 2 planten, hoewel de omhooggaande bloeiende stengels bij de grotere bladeren onderaan en rechts op de foto daarbij lijken te horen.
De ijle stengels met bloemetjes rechts zijn denk ik:

Een Fijnstraal ? Daar zijn meer soorten van dan alleen de Canadese waar ik het al een paar keer over heb gehad. Ik heb het echter niet goed genoeg bestudeerd toen ik er afgelopen vrijdag ter plekke was.

De bladeren onderaan en rechts zijn denk ik van Jacobskruiskruid. Dat is dan wel een jong exemplaar want deze giftige plant bloeit overal elders al maanden, ook nu nog. Ik heb die plant al eerder getoond:

Jacobskruiskruid bladeren. (26 april 2008, vergelijk deze bladeren maar eens met die op deze foto. Bij dat bericht staat nog de oude Latijns-wetenschappelijke naam. De huidige naam volgens Heukels' Flora van 2005 staat onderaan dit bericht.)
&

Jacobskruiskruid in bloei. (19 juni 2008)

Jacobskruiskruid = Jacobaea vulgaris. Van de familie Compositeachtigen.