zondag 30 maart 2008


KEIZERSBOOM DEEL 4


Hierbij het behoorlijke verweerde gegraveerde messing bordje dat pal voor de boom staat. Op de foto amper te lezen maar als je ter plekke bent met enige moeite wel. Zonder het bordje had ik de boomsoort overigens niet herkend.

De tekst luidt:

PAULOWNIA TOMENTOSA 1984


TER GELEGENHEID VAN HET 90JARIG BESTAAN VAN DE AFDELING 'S-HERTOGENBOSCH VAN DE KONINKLIJKE MAATSCHAPPIJ TUINBOUW EN PLANTKUNDE / GROEI EN BLOEI

1984 zal dus het jaar zijn dat ie geplant is maar onbekend is natuurlijk hoe oud en groot ie toen was want ik neem niet aan dat ie ter plekke gezaaid is.

Over de snelheid waarmee ie groeit kom ik nogal tegenstrijdige info tegen. Er wordt gezegd dat ie na zaaien al na 2 jaar zo'n 6 meter kan zijn maar daar geloof ik niks van afgaande op dit exemplaar. Elders lees ik dat ie in 10 jaar 9 meter kan zijn, maar of dat indictaties zijn voor in het natuurlijk biotoop van de boom of betrekking heeft op ons klimaat is me niet bekend, maar beide lijken me sterk overdreven, want dit exemplaar is dus zowat 25 jaar oud en zou dan vele malen hoger moeten zijn, want zeg nou zelf: kijk maar naar de vorige foto.

Tegen de tijd dat ie bladeren en bloemen krijgt volgen er nog een deel 5 en 6.

KEIZERSBOOM DEEL 3


Zo ziet de boom er als bijna totaal uit (op de foto links).

De boom is van origine afkomstig uit China maar al in een ver geleden ingevoerd in Japan en daar in de 19e eeuw door een Nederlander ontdekt en meegebracht.

Hij werd toen vernoemd naar een Nederlandse koningin: Anna Paulowna (een Tsaren dochter) die de vrouw was van Koning Willem II.

In Japan is er ook een ridderorde naar de boom vernoemd.

De boom is het enige geslacht van de familie Scrophulariaceae (Helmkruidfamilie): alle andere geslachten zijn kruiden.

Van het geslacht bestaan 17 soorten en de bekendste is dus deze Keizersboom of Anna Paulownia boom. In Latijns-wetenschappelijke termen Paulownia Tomentosa.

Opvallend zijn de grote bladeren, tot wel 30 centimeter groot en de grote lila blauwe bloemen vrijwel tegelijkertijd verschijnen met de bladeren. Allemaal dermate opvallend dat het me verbaast dat ik de boom niet eerder opgemerkt heb.

Het hout van de boom wordt gebruikt in de violenbouw, klompen (ik dacht altijd dat daar Lindenhout voor gebruikt werd), parket en meubels.

Meer info is te vinden op:
http://www.tuinkrant.com/plantengids/bomen/10574.htm
http://www.botaniewebsite.nl/paulownia.html
http://www.halesia.nl/plant_details.php?plant=180

KEIZERSBOOM DEEL 2


Een paar dagen later ben ik teruggeweest om meer foto's te maken van de boom; op 25 maart, een vrij donkere dag.

Aan veel takken zitten de vruchtdozen nog vast zoals op deze foto te zien is. Er liggen er maar relatief weinig op de grond.