zaterdag 29 maart 2008


KEIZERSBOOM DEEL 1


Een poosje terug plaatste ik al een foto van een Kortsmos op de stam van een Keizersboom die ik aantrof op het grasveld van het Emmaplein hier vlakbij. En daarbij schreef ik dat ik zou terugkomen op de boomsoort zelf, bij deze dus DEEL 1.

Ik fietste daar op 20 maart over de paralelweg aan de zijde van het centrum. Gezien de zeer fiets onvriendelijke verkeerssitiutatie fiets ik zelden aan die zijde van de weg.

Ineens viel me daar een kale boom op die nog ronde vruchten in zijn takken had hangen en de enige bomen die dat nu nog hebben zijn Platanen maar het was overduidelijk dat het geen Plataan was en ik stapte dus van de fiets af om het beter te bekijken. Er stond een bordje bij met de naam van de boom en de gelegenheid en het jaar dat ie aangeplant was. Een erg verweerd bordje maar met enige moeite kon ik er toch nog iets van lezen en heb thuis online research gedaan en kwam er toen achter dat het een behoorlijk bijzondere boom is, n.l. de Keizersboom oftwel de Anna-Paulownaboom. In een vervolg bericht zal ik er meer over schrijven en meer foto's plaatsen want ik ben er nadien nog teruggeweest en over een maand hopelijk nog meer want tegen die tijd gaat ie bloeien met zeer sensationele bloemen.

Bij de eerste "ontmoeting" met de boom vielen me de verdroogde opengebarsten vruchten die onder de boom lagen, sommige zelfs nog aan takjes op waarvan ik er eentje mee naar huis heb genomen en dus gefotografeerd. Het was daar rondlopend wel effe goed opletten want het is een honden-uitlaat-veldje dat vol ligt met hondenpoep. (Ik werd overigens ook meteen aangevlogen door 2 Hazewind honden.)

Op de foto hierboven dus een takje waar de vruchten aan zitten, geheel rechts een net opengebarsten vruchtdoos. Midden onder en rechts open vruchtdozen. In die vruchtdoos zit een tussenschotje en het kleinere ding is een zachter "velletje" en als je dat er uit trekt vallen er 100en piepkleine zaadjes uit die je op de foto ook als heel kleine vleeskleurige "stipjes" ziet liggen.

Vergelijk het takje op de foto maar eens met deze fraaie prent van een herbarium: http://www.ibiblio.org/openkey/intkey/images/Paulownia_tomentosa006.jpg

Ze schijnen zich vrij makkelijk te laten zaaien en via online researsch kwam ik er zelfs achter dat er een (ruil-)handel in die zaadjes bestaat tussen liefhebbers.