vrijdag 23 mei 2008


JONGE MEREL IN TUIN

Ik vergat het haast nog te melden maar vanmiddag toen ik vanuit mijn keukendeur de tuin instapte hoorde en zag ik iets ritselen tussen de dichte maar niet al te hoge planten begroeiing.

Het was verdekt onder de bladeren en kon het dus niet zien, maar de beweging onder de bladeren leek me iets huppelends te zijn dus dacht ik ff aan een grote Kikker en daar hoopte ik ook op.

Toen ik me wat tussen de planten begaf en het dier naar een donkere plek ging waar de planten minder hoog zijn zag ik dat het een jonge bruine Merel was. Zoeen die uit het nest is gekropen met het voornemen pogingen tot vliegen te doen maar als een baksteen op de grond komt en het maar niet wilt lukken om te vliegen en alleen wat kan rondhuppelen.

Ze zijn dan een zeer gemakkelijke prooi voor Katten dus maar goed dat ik toch maar geen Kat heb aangeschaft.

Ik heb bij mijn weten geen Merelnest ik mijn tuin gehad of het moet wel heel verborgen zijn geweest en al zijn er volop van zulke plekjes in de tuin heb ik toch niet eerder iets gezien.

En voor zover ik weet kunnen jonge Merels best wel van de ene tuin toch in een andere tuin terechtkomen zonder te vliegen, vraag me niet hoe maar ik heb het elders wel eens eerder meegemaakt.

WET BESCHERMDE PLANTEN

Laatst al meldde ik dat ik in verband met de wettelijke beschermde Orchissen in het Westerpark een email gestuurd had aan een beleidsmedewerker van de Brabantse Milieu Federatie met de vraag of nieuwbouw plannen de Orhissen in gevaar zou kunnen brengen en hoe de procedure is die toegepast moeten worden. Intussen heb ik een antwoord gekregen dat als volgt luidt:

De Gevlekte Orchis staat op Tabel 2 van de Flora- en Faunawet. Dit betekent dat ie beperkt beschermd is. Voor activiteiten die niet vallen onder "bestendig beheer of onderhoud" is een ontheffing nodig die door de initiatiefnemer aangevraagd moet worden bij de Dienst Regelingen van LNV.

De geplande nieuwbouw is dus ontheffingsplichtig. Bij soorten uit Tabel 2 volgt voorafgaand aan de ontheffing een zgn. "lichte toets". De ontheffingsaanvraag wordt hierbij getoetst aan het criterium "doet geen afbreuk aan de gunstige staat van instandhouding van de soort". M.a.w. de werkzaamheden mogen het voortbestaan van de soort niet in gevaar brengen. Is dit wel het geval, dan kan geen ontheffing gegeven worden.

BLAASSILENE (Deel 2)


Zo zien de aparte bloemetjes van de Blaassilene er van dichtbij uit.

Als je de foto bekijkt als je er op geklikt hebt, zie je de bloemen groter dan ze in werkelijkheid zijn.

De bolheid verklaart de Nederlandstalige naam maar er is ook een verhaal uit de Griekse mythologie dat een en ander verklaart: De naam Silene komt van Silenus, de Griekse vader der Silenen, die met een dikke buik, dronken en rijdend op een Ezel werd afgebeeld.

BLAASSILENE (Deel 1)


Ik noemde em al in het vorige bericht, de Blaassilene, een broertje van de Koekoeksbloemen.

Ook deze is erg fraai, haast bijna te mooi :) Voor mij was het de eerste keer dat ik em in het echt zag.

Blaassilene = Silene Vulgaris.

Vulgaris betekent gewoon. Maar ik kan em niet de meest gewoon uitziende van deze familie of geslacht vinden.


ECHTE KOEKOEKSBLOEM



Ook had ik het aan de hand van jonge plantjes laatst al geopperd dat de plant van een foto van toen een lid van de familie der Silenes (Anjer familie) zou zijn en twijfelde toen tussen Dagkoekoeksbloem en Blaassilene.

Nu blijkt dat er inderdaad een Koekoeksbloem staat en wel de Echte Koekoeksbloem. Die heeft vergeleken met de Avondskoekoeksbloem ingesneden bloemblaadjes.

Echte Koekoeksbloem = Silene Flos-cuculi (of Lychnis Flos-cuculi).

GROTE RATELAAR IN BLOEI


Deze plant vind ik minstens even mooi als de Orchissen.

En ook deze is wettelijk beschermd. (Zie reactie.)

Laatst had ik em ook al als klein plantje gefotografeerd en had em toen bijna aangezien voor een ander plantensoort. Nu ik em eenmaal ken in diverse hoedanigheden zal ik em niet meer snel vergeten.

Deze Grote Ratelaar is nu volop in bloei en er staan er best veel.

De plant behoort bij de familie der Helmkruidachtigen.

Grote Ratelaar = Rhinanthus Angustifolius (of Rhinanthus Serotinus).

BLOEM GEVLEKTE ORCHIS


Het kan haast niet missen dat dit een bloem van de Gevlekte Orchis is want dat soort heeft zowel vlekken op de bloemen als op de bladeren.

Op deze foto kan je die bladeren weliswaar niet zien maar ik heb het wel zelf gezien dat de bladeren ervan gevlekt zijn.

Gevlekte Orchis = Dactylorhiza Maculata.

GEVLEKTE ORCHIS IN KNOP (?)


Dit moet dan haast wel een Gevlekte Orchis in knop zijn.

ORCHIS KNOP ?


Afgelopen woensdagmiddag 21 mei ben ik weer in het Westerpark geweest om te kijken of de Orchissen al bloeiden.

En ook om nog naar andere planten te kijken waarvan ik vermoedde dat die intussen ook zouden bloeien.

Ik vermoed dat dit de knop is van een nog niet bloeiende maar de bladeren zijn niet gevlekt zoals die op de foto's van een poosje terug.

Toch heb ik ook een foto van eentje die wel gevlekte bladeren heeft (zie volgende bericht) en waar ook zo'n vlammetjes- / kegel-achtig geval bovenin zit. Misschien is er sprake van twee verschillende soorten.