vrijdag 23 mei 2008


WET BESCHERMDE PLANTEN

Laatst al meldde ik dat ik in verband met de wettelijke beschermde Orchissen in het Westerpark een email gestuurd had aan een beleidsmedewerker van de Brabantse Milieu Federatie met de vraag of nieuwbouw plannen de Orhissen in gevaar zou kunnen brengen en hoe de procedure is die toegepast moeten worden. Intussen heb ik een antwoord gekregen dat als volgt luidt:

De Gevlekte Orchis staat op Tabel 2 van de Flora- en Faunawet. Dit betekent dat ie beperkt beschermd is. Voor activiteiten die niet vallen onder "bestendig beheer of onderhoud" is een ontheffing nodig die door de initiatiefnemer aangevraagd moet worden bij de Dienst Regelingen van LNV.

De geplande nieuwbouw is dus ontheffingsplichtig. Bij soorten uit Tabel 2 volgt voorafgaand aan de ontheffing een zgn. "lichte toets". De ontheffingsaanvraag wordt hierbij getoetst aan het criterium "doet geen afbreuk aan de gunstige staat van instandhouding van de soort". M.a.w. de werkzaamheden mogen het voortbestaan van de soort niet in gevaar brengen. Is dit wel het geval, dan kan geen ontheffing gegeven worden.

Geen opmerkingen: