woensdag 23 april 2008


EEN OF ANDER HYACINT DEEL 3



Ik heb ook een stuk van de plant uitgespit om te kijken naar de bollen, ziehier.

EEN OF ANDER HYACINT DEEL 2



Hier een closeop opname van een exemplaar dat in zijn eentje midden in de tuin staat.

Op deze foto zijn ook vrij aardig de smalle gladde langwerpige bladeren te zien.

EEN OF ANDER HYACINT


Dit plantje staat hier ieder voorjaar vroeg te bloeien. Het plantje stond er al toen ik hier kwam wonen en heb me er nooit in verdiept of uitgezocht wat het was. Een zoveelste bolgewas dacht ik en besteedde er verder weinig aandacht aan.

Ik tolereer het plantje (mooi vind ik em niet echt) uit soort combinatie van luiheid en een filosofie van gewoon laten groeien wat er van zichzelf groeit.

De meesten zijn roze maar er zitten ook een paar blauwe bij. Het merendeel staat in de schaduw van de schutting en de Perenboom maar er staat er ook eentje vrij midden in de tuin (zie volgende bericht en foto voor een closeup).

Pas sinds een paar dagen vraag ik me af wat het is en heb bij dezen en genen rondgevraagd en iedereen zegt dat ie bekend voorkomt maar niet weet wat het is.

Ikzelf heb ook zowat een halve dag online zitten zoeken en denk nu dat ik weet wat het is, n.l. een of ander hyacint maar nog niet precies welke soort of kruising.

De Wilde of Boshyacint is van origine afkomstig uit ZuidWest Europa maar tegenwoordig ook in onze contreien voorkomend of reeds eerder als Stinzenplant ingevoerd. Ook zijn er diverse kruisingen (die ook weer vruchtbaar zaad opleveren) tussen de Boshyacint en de Spaanse Hyacint. Die kruising wordt nogal eens Kruishyacint genoemd.

Wat het nu precies is weet ik nog steeds niet want de bloemetjes lijken erg op elkaar maar dankzij de bladeren en bolletjes is het wel duidelijk dat het een van de meer natuurlijke Hyacintensoorten is waar door kwekers niet zo aan gesleuteld is als aan de gewone en overbekende Hyacint. Dat vind ik eerder een ontwerp uit de Disney studio's :)

Volgens de diverse systemen van biologen is er ook verdeeldheid over de vraag of deze plant(en) wel tot de echte Hyacinten behoren of tot de Aspergeachtigen gerekend moet worden.

Wilde Hyacint:
http://wilde-planten.nl/wilde%20hyacint.htm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wilde_hyacint
Oosterse Sterhyacint:
http://wilde-planten.nl/oosterse%20sterhyacint.htm
Vroege Sterhyacint:
http://wilde-planten.nl/vroege%20sterhyacint.htm