dinsdag 8 april 2008


ROBERTSKRUID OP STOEP


Precies tegenover mijn huis aan de overkant van de straat staat op de stoep Robertskruid. Ook wel bekend als Groot Robertskruid en ik dacht in mijn tuin Klein Roberstkruid te hebben, louter omdat het een vrij klein plantje is.

Deze aan de overkant is aanzienlijk groter dan de exemplaren in mijn tuin. Klein Robertskruid blijkt echter in stedelijke omgevingen in Nederland zeldzaam dus ik denk toch niet dat ik die heb in de tuin. Het zullen gewoon louter klein uitgevallen exemplaren zijn, hooguit 10 centimeter hoog.

Die hier aan de overkant van de straat is zeker 30 centimeter hoog, al zie je dat er op de foto niet zo aan af omdat ie nogal schuin is gefotografeerd. Voor wat ik gewend ben is het wel een reusachtige exemplaar.

Opvallend vind ik steeds wel dat bij alle planten die ik closeup fotografeer op stoepen etc. er zo ontiegelijk veel zwerfvuil rondslingert. De gemeente zou wat meer papierprikkers in dienst moeten hebben i.p.v. onkruidverdelgers :)

Robertskruid = Geranium Robertianum

Tesamen met andere aanverwante inheemse planten dus de eigenlijke Geranium familie en de truttige tuinplant die we Geranium noemen en die vooral in 's-Hertogenbosch een speciale status heeft is helemaal geen Geranium.

NOGMAALS WILDE AKELEI


Hier nog een Wilde Akelei uit mijn tuin. Er staan er best veel en ze zijn, denk ik, ook een restant van vorige bewoners danwel een spontaan opgedoken plant.

Van voorgaande jaren weet ik nog dat ze ook allemaal net iets andere kleuren bloemen krijgen, van wit tot licht roze.

Als je goed kijkt naar de foto zie je dat er al diverse bladeren aangevreten zijn, ongetwijfdeld door Slakken al heb ik die nog niet op heterdaad kunnen betrappen.

Wat ik in ieder geval nog niet zie zijn sporen van Mineerders op de bladeren (waar ze behoorlijk gevoelig voor zijn), wat vorig jaar wel het geval was. Maar misschien verschijnen die later alsnog ?

Wilde Akelei = Aquilegia Vulgaris