zondag 16 maart 2008


BLOESEM JAPANSE KERS


Hierbij de bloesems van de Japanse Kersenboom die ik al beschreef in het vorige bericht. Intussen heeft ie zijn hoogtepunt wel bereikt qua bloei want er liggen ook al flink wat bloemblaadjes op de grond, maar het heeft de afgelopen weken dan ook flink gewaaid.

Zelfs toen ik deze foto maakte waaide er nog een flink briesje waardoor de takken maar bleven "zwieperen" en ik er wel 10 minuten over gedaan voordat de takken een beetje stil hingen en ik deze foto kon maken.

Deze en de vorige foto zijn gemaakt op donderdag 13 maart.


BLOEIENDE JAPANSE KERS


Op de hoek van de Handelskade en de JanHeijnstraat in 's-Hertogenbosch staat deze opvallende boom. (Rechts op de foto zijn de geveltjes te zien van de panden aan de overkant van de Binnenhaven).

De boom is qua soort een Japanse Kersenboom en hij staat al meer dan een maand te bloeien en ook al voordat ie bladeren heeft, dus ook weer een vertegenwoordiger van de naaktbloeiers. De Latijns-wetenschappelijk nam van de boom is Prunus Serrulata, maar er bestaan ook diverse cultivars van.

Gezien de dikte van de boomstam vermoed ik dat ie stokoud is. Vergelijk de dikte van de stam maar eens met die van de boom op deze foto.Die boom is 30 jaar oud:http://www.frankbogers.nl/huisentuin/index.htm Ook zeer opmerkelijk is hoe de dikke boomstam overgaat in vergeleken daarmee relatief veel dunnere takken. Dat komt omdat ie ge-ent is. Net als zoveel vruchtbomen (appels, peren, pruimen, kersen) moeten die bomen ge-ent worden willen ze gaan bloeien c.q. vrucht gaan dragen.

Eerlijkgezegd betwijfel ik of er in deze boom kersen komen, dat heb ik namelijk in voorgaande jaren nooit gezien. Ik denk dat het bij deze boomsoort te doen is om de mooie bloesems. In Japan is ie daar in ieder geval zeer geliefd om en speelt ook in prominente rol in de traditionele Japanse cultuur: in volksfeesten maar ook in liefdesverhalen en in beeldende kunst uitingen.

Wie daar meer van weet daag ik uit er iets over te schrijven bij reacties.