zaterdag 13 oktober 2007


PADDEN IN STOEL


Hier nog een foto van An, een hele Paddenfamilie zelfs. In een tuinstoel :)

An schreef er zelf over:

Het was vanmiddag zulk lekker weer dat ik nog even zin had in de tuin te rommelen, wat dingen opslaan voor de winter. Veel van zijn plek gehaald en wat denk je: een hele paddenfamilie in één keer !
Ik heb de padden even in de stoel gezet, het hoekje waar ze zaten was te donker.

GEWONE PAD (KLEUR OGEN)


Deze foto ontving ik zojuist van An uit Schagen. De laatste weken toonden die padden zich niet meer in Ans tuin en ik dacht al dat ze vertrokken waren voor hun winterslaapplek, maar ziehier :)

Bij de eerdere reeks over die padden waarover we even twijfelden qua soort, kwamen we ondanks de gitzwarte huid toch steeds meer uit bij de Gewone Pad (Bufo Bufo). Maar we wilden de kleur van de ogen nog verifieren voor een definitieve determinatie. En de laatste weken lieten de padden zich niet meer zien en nu ineens weer wel. De kleur van de ogen is bij dit soort geel en dat blijkt dus te kloppen !

Ik had bij die eerdere reeks met berichten en foto's een plekje op de blog gereserveerd, maar daar maak ik bij nader inzien geen gebruik van want de blog is flink gegroeid en in stukken geknipt, dus dan zouden blog lezers diverse pagina's terug moeten gaan, en dus plaats ik em hier en nu.

KLIMOP BOOMPJE


Ik heb me altijd al afgevraagd waarom de Klimop aan de overkant van de straat een boompje lijkt. Intussen weet ik, denk ik, hoe de vork in de steel steekt, en kan dus zeggen dat het echt een boompje IS. Met een stam en een echte kroon. De stam van dit exemplaar is zo dik als je onderarm. Er zijn geen ranken die zich met hun luchtworteltjes aan de gevel hechten. Een woningbouwvereniging-vriendelijke Klimop dus :)

Oudere Klimop exemplaren die voldoende licht krijgen (ze hebben liever schaduw) vormen boogvormig afstaande bloeiende zijtakken, die indien gestekt een Klimopplant wordt die geen klimstengels meer kan vormen. Deze vorm wordt in siertuinen gebruikt voor de zogenaamde bolvormige klimop. En deze hier in de straat zal er dus ook zo een zijn.

KLIMOP IN BLOEI


Het was me in mijn eigen tuin ook al opgevallen, n.l. dat de Klimop bloeit. Klimop bloeit vanaf september tot december. In het najaar zijn het belangrijke bloemen voor insekten vanwege de nectar en het stuifmeel. De besjes die er later uit komen zijn blauwzwart en pas in het voorjaar rijp. Vogels zijn er dol op, er kunnen hele zwermen kwetterende en ruzieende Spreeuwen op af komen. Hier aan de overkant van de straat staat een grote Klimop (waarvan ik deze foto heb gemaakt), een "boompje" waarover in het volgende bericht meer.