maandag 16 juli 2007


WAT FOTO'S VAN GEREEDSCHAP


WAAROM DIT GEREEDSCHAP ?

Door mijn krappe beurs en door mijn twijfel of ik de tuin wel echt zou gaan opknappen en ook bezig blijven met het onderhoud ervan, twijfelde ik heel erg of ik wel geld wilde uitgeven aan nieuw gereedschap.
Vrienden attendeerde me erop dat ik het maar eens moest proberen bij de diverse recyclings winkels maar na zowat 2 maanden zonder enig succes.
Ook bood een vriend me wat van zijn gereedschap aan (erg aardig). Maar doordat hij het zelf regelmatig gebruikt was dat maar voor een korte periode, terwijl ik (als luiaard) toch wat langer over de klus wil doen. Het zou gaan om een spa, een riek en een hark, en laat dat nou voornamelijk de dingen zijn die ik niet nodig meen te hebben. Misschien in een later stadium de spa nog een keer.

De grond zit nl. vol met een stelsel van dikke horizontaal groeiende wortels van de Grote Brandnetel die de hele tuin domineert en dat wordt jaar-in-jaar-uit erger. Er is maar 1 ding tegen te doen, de wortels verwijderen en met een spa spit je de wortels in stukken en blijft er altijd iets achter. Een spitvork lijkt me daarom geschikter, daarmee "licht" je de wortels uit de grond. Een hak is geschikt om voorbereidend werk mee te doen voordat je met de spitvork aan de slag gaat. Zoals de naam al zegt hak je ermee in de grond en kan je er ook wortels mee omhoog trekken. De hak is een ouwerwets gereedschap dat de strijd heeft verloren van de schoffel. Een schoffel duw je en een hak trek je. De schoffel beweegt over het grondoppervlak of in het beste geval er vlak onder. Je verwijdert dus zo alleen het bovengrondse deel van de plant die dankzij de wortel weer snel aangroeit. Dus in het geval van de Grote Brandnetel dus zoiets als dweilen met de kraan open.

Verder groeien er in de tuin een aantal houtachtigen: kleine boompjes en heesters die er spontaan zijn gekomen en waar ik vanaf wil:
* Berkenboom
* een 2e kleinere Perenboom
* Wilgenstruik
* Forsythia
Om die zo kort mogelijk boven de grond weg te snoeien heb ik dus de snoeischaar en snoeizaag. Op termijn zou ik ze liefst helemaal weg willen hebben. Vooral de Wilg loopt binnen de kortste keren weer uit als niet ook de wortels verwijderd worden. In het laatste stadium komt daar dan misschien toch een spa aan te pas.

HUIDIGE TUINGEREEDSCHAP

Tot voor kort had ik vrijwel geen tuingereedschap. Alleen een klein handschepje. Waarom en waarvoor ik dat heb weet ik zelf niet eens, want in deze tuin (althans in de huidige fase) heeft het geen enkel nut.

Op zaterdag 7 juli heb ik van de vader van een vriend wat gereedschap kunnen lenen, te weten:

* een snoeizaag
* een snoeischaar (waarvan de veer tussen de handvaten ontbreekt).
* een hak met lange steel (hak en steel zijn met een bajonet sluiting bevestigd, zodat je er bijv. ook een hark van kunt maken).

Op 10 juli heb ik bij een grote bouwmarkt een spitvork gekocht (voor 13,50 Euro en met 5 jaar garantie).
(voor het eerst in mijn leven bezit ik echt een goed stuk tuingereedschap).

EERSTE FOTO

Een pas uitgebloeide Paardenbloem (eind april 2007).

Anno nu groeien ze alleen nog in de voegen tussen de tegels. Tot enkele jaren geleden woekerde ie nog. Vooral in de overblijfselen van het gazon. Als ze in zaad stonden met deze pluisbollen was het vooral 's-nachts bij volle maan een waarlijk visueel psychedelische aanblik, niet in het minst vanwege hun grote aantallen.