vrijdag 22 augustus 2008


GEKROESDE MELKDISTEL # 3:

TOP VAN DE PLANT


Een ander exemplaar vlakbij de vorige, nu niet OP het muurtje maar ERNAAST.

Hier is aan de top te zien dat ie zijn bloemen aan steeltjes / zijstengels zitten.

De rest van de plant is vrijwel onvertakt, d.w.z. de bladeren groeien aan de stengel. Zijtakken heeft ie amper en als ie ze wel heeft dan staan daar bovenin ook weer bloemen.

Alle Melkdistel soorten danken hun Nederlandse naam aan het feit dat de stengel een wit sap bevatten.

In 1 van mijn plantengidsen lees ik dat er zelfs een soort bestaat dat Rubber bevat en dat dat soort om die reden in Rusland verbouwd wordt.

GEKROESDE MELKDISTEL # 2:

CLOSEUP ZELFDE PLANT



De titel van het bericht spreekt voor zich.

GEKROESDE MELKDISTEL # 1:

GEHELE PLANT



Ook deze vond ik vanmiddag in het Westerpark, niet ver verwijderd van het Kraaikampen fietspad.

Iedere keer weer als ik denk dat ik alle planten in dat park intussen wel ken tref ik weer iets nieuws aan, zoals deze dus.

Mijn eerste reactie was : Heh ? Wat krijgen we nu ? Een Distel met gele bloemen ? Die bloemen zijn toch altijd roze of paars ?

Ik heb een blaadje mee naar huis genomen ter determinatie en had wel een vermoeden ik welke hoek ik het moest zoeken, n.l. in de hoek van Melkdistels, maar ik had nog nooit een Melkdistelsoort gezien die zulke sterke stekels heeft. De Gewone Melkdistel heeft namelijk amper of vrijwel geen stekels, en daarom heb ik de naam van die plant altijd wat vreemd gevonden.

Maar ziehier zijn broertje en die heeft wel degelijke flinke stekels aan het blad al zijn dat wel een ander soort stekels dan bij echte Distels die je haast doornen kunt noemen.

Deze plant is dus de Gekroesde Melkdistel. De bovenkant van het blad van deze soort is i.t.t. die van de Gewone Melkdistel glanzend.

Distels behoren allemaal tot de familie der Composieten maar er bestaan verschillende geslachten van, de meeste andere echte Distels hebben als geslachtsnaam Cirsium. De geslachtsnaam van de Melkdistel soorten is Sonchus.

GEKROESDE MELKDISTEL = Sonchus asper.

KOMPASSLA # 7: BLOEMEN


Een closeup van de bloemen (een uitsnede van een grotere foto).

De bloemen en ook de uitgebloeide bloemen vind ik verdacht veel lijken op die van de Gewone Melkdistel.

Vergelijk zelf maar eens met deze eerdere foto op de blog daarvan.

KOMPASSLA # 6: IN BLOEI


Ik heb al diverse keren eerder over dit plantensoort geschreven. Via het vorige bericht kan je ook alle nog eerdere berichten terugvinden, de laatste was DEEL 5, (UITGEBLOEIDE KOMPASSLA).

Ik dacht al haast dat ik te laat was qua seizoen en dat ik em dit jaar niet meer bloeiend zou zien.


Vanmiddag (vrijdag 22 augustus) kwam ik toch nog enkele bloeiende exemplaren tegen in het Westerpark.

Je ziet op deze foto vooral het middenstuk (hij is nog iets hoger) maar ik wilde ook het blad op de foto hebben, want anders zou het de zoveelste gele composietbloem kunnen zijn. Geheel linksonder is nog een stukje van een blad te zien.