GEKROESDE MELKDISTEL # 1:
GEHELE PLANT

Ook deze vond ik vanmiddag in het Westerpark, niet ver verwijderd van het Kraaikampen fietspad.
Iedere keer weer als ik denk dat ik alle planten in dat park intussen wel ken tref ik weer iets nieuws aan, zoals deze dus.
Mijn eerste reactie was : Heh ? Wat krijgen we nu ? Een Distel met gele bloemen ? Die bloemen zijn toch altijd roze of paars ?
Ik heb een blaadje mee naar huis genomen ter determinatie en had wel een vermoeden ik welke hoek ik het moest zoeken, n.l. in de hoek van Melkdistels, maar ik had nog nooit een Melkdistelsoort gezien die zulke sterke stekels heeft. De Gewone Melkdistel heeft namelijk amper of vrijwel geen stekels, en daarom heb ik de naam van die plant altijd wat vreemd gevonden.
Maar ziehier zijn broertje en die heeft wel degelijke flinke stekels aan het blad al zijn dat wel een ander soort stekels dan bij echte Distels die je haast doornen kunt noemen.
Deze plant is dus de Gekroesde Melkdistel. De bovenkant van het blad van deze soort is i.t.t. die van de Gewone Melkdistel glanzend.
Distels behoren allemaal tot de familie der Composieten maar er bestaan verschillende geslachten van, de meeste andere echte Distels hebben als geslachtsnaam Cirsium. De geslachtsnaam van de Melkdistel soorten is Sonchus.
GEKROESDE MELKDISTEL = Sonchus asper.