vrijdag 19 oktober 2007


CORRECTIE DEEL 3

Watercipressen i.p.v Mimosa bomen

Al eerder was duidelijk geworden dat de Mimosa bomen waar ik het eerder over had dat zeker niet zijn. Dat het wel eens Watercipressen (Metasequioa's) zouden kunnen zijn, maar daar had ik nog wat twijfels over. Intussen is duidelijk dat het wel degelijk Watercipressen zijn. Dankzij de reacties, waarvoor dank.

Ik had al eerder geschreven dat het een boomsoort is die tot 1941 aan toe beschouwd werd als uitgestorven, en toen in een vallei in midden China herontdekt werd. Reeds in 1945 kwamen de eerste zaden in de USA terecht (volgens sommige bronnen) maar pas in 1948 ging de eerste expeditie van het Arboretum van de Amerikaanse Harvard Universiteit er heen om samen met Chinese wetenschappers onderzoek te doen. Op voorspraak van een Chinese wetenschapper kreeg de boomsoort toen de geslachtsnaam Metasequioa, omdat ze lijken op Sequioa bomen. En Meta betekent (geloof ik) "gelijkend op". Sequioa bomen kent iedereen wel van foto's, dat zijn de reuzen uit California die duizend jaren kunnen worden en wel tot 100 meter hoog.

Je zou dus al snel denken (dacht ikzelf ook) dat het een zeldzame boom is , en "in het wild" komt ie anno nu inderdaad alleen nog voor in dat gebied in China waar ie ook herontdekt werd. Maar omdat ie beschouwd werd als bedreigde soort is ie wel wereldwijd in gematigde klimaten in parken aangeplant of gezaaid. Intussen is ie allang niet meer echt bedreigd en het is en blijft ook zeker een bijzondere boomsoort. Bijzonder alleen al omdat het een naaldboom is die in de winter zijn "loof" verliest. Misschien wel de enige naaldboom soort die dat doet en ook de taxonomische indeling tussen naald- en loofbomen tart :) Maar zeldzaam ? Wie zal het zeggen ? In 's-Hertogenbosch hebben we er dus twee. Misschien wel meer, maar dit zijn de enige 2 die ik hier ken.

Eigenlijk maak ik me wel een beetje zorgen over deze bomen, want ik heb gehoord dat het Groot Ziekengasthuis in de nabije toekomst gesloopt gaat worden, en dan vast ook dat terrein met bijgebouwtjes (waar de bomen staan). Het lijkt me stug dat de bomen dan gespaard worden.

Onlangs heb ik ook geleerd dat er voor bomen niet ouder dan 50 jaar geen kapvergunning hoeft aangevraagd te worden. Als ze jonger zijn kan je er gewoon de bijl inzetten :( Of dit een plaatselijke verordening is of een landelijke regel / beleid weet ik niet.

Werelwijd zijn de bomen pas in de 60ies aangeplant en gezaaid, en dan in eerste instantie vooral in de USA en Groot Brittannie, dus ik acht het niet uitgesloten dat de bomen hier maar 40 of 45 jaar oud zijn.