woensdag 18 juli 2007


PERENBOOM (deel 1)


Boom

Al een paar keer heb ik het over de Stoofperenboom gehad. Tijd dus om er maar eens iets over te schrijven nadat ik mezelf wat in de materie heb verdiept wat ik totnutoe amper gedaan had. Op http://nl.wikipedia.org/wiki/Peer_(vrucht)
staan 4 rassen vermeld terwijl er op http://nl.wikipedia.org/wiki/Stoofpeer
maar 2 worden vermeld die in Nederland verbouwd worden. In totaal op slechts op 500 hectare (v.g.l. 500 voetbalvelden). Vandaar dat je ze ook maar in weinig groentewinkels en supermarkten aantreft. Als groente en fruit zijn ze nogal uit de tijd want wie kookt er nog Stoofperen met flink wat suiker, kaneel en een scheut rode wijn (dus groente). Bijna niemand lust ze rauw als fruit omdat ze nogal hard zijn en er een soort "steentjes" in zitten. Ikzelf vind ze rauw heerlijk maar 2 a 3 stuks per week is me genoeg en er hangen er best veel aan de boom. Zie de foto van 23 juni hierboven.

Ik had een uitgebreider bericht met meerdere foto's van de boom willen plaatsen maar dat krijg ik qua layout niet voor elkaar ..... dan maar in meerdere delen.

WELK INSEKT DOET DIT ?


De afbeelding is geen foto (de akku van de camera was leeg) maar een scan die ongeveer 3 x vergroot is. De kleur van het blad is daarom niet geheel natuurgetrouw. Het blad is overigens van een Wilde Akelei.

Welk insekt tast bladeren zoals deze aan ? In eerste instantie (voorjaar) door sporen op / in de bladeren, en later (zomer) ook stukken uit bladeren aan te vreten lijkt het wel.

VRAAG / VERZOEK:
Kan iemand me vertellen welk insekt dit doet en waarom ?

GRAAG VIA "reacties" ONDERAAN HET BERICHT

TUIN: FLORA DUS OOK FAUNA ?

Zoals uit onderstaande berichten al was af te leiden ben ik een plantenliefhebber en dan met name van inheemse wilde planten. Met fauna heb ik in mindere mate affiniteit. Toch zitten er in iedere tuin ook dieren, zelfs al zie je ze amper: wormen onder de grond en hele kleine insekten.

Toch tref ik al jarenlang amper iets interessants aan en het lijkt zelfs steeds minder te worden. Het meest voordehandliggende in een stadstuin zijn vogels maar die zie ik er zelden. Geen Merels, geen Mussen, geen Spreeuwen, helemaal niks. Vreemd eigenlijk voor een wilde tuin. Met name de dichte begroeiing op de westelijke schutting zou ideaal zijn voor nesten van Merels.

Ook kleinere vogeltjes zie ik nooit, dus ook geen Mezen ofzo, terwijl de laatste decennia vooral Koolmezen erg algemeen zijn geworden. Jaren geleden heb ik een keer in de winter vanuit de keuken een Winterkoninkje gezien.

Bij deze nog wel 2 anecdotes:

- Toen ik hier pas woonde werd de vruchtdragende Stoofpeerboom in de zomer belaagd door grote groepen vogels die de nog niet rijpe peren tot op het klokhuis opvraten. Aha, spreeuwen zal je denken (die staan er om bekend door met hele zwermen boomgaarden te belagen) maar nee hoor. Het waren tientallen Koolmezen (ik dacht altijd dat Mezen pure zaadeters waren). De hele boom hing er vol mee, te pikken aan de peren. En bepaald schuw waren ze niet want zelfs als ik de tuin instapte gingen ze gewoon door met hun maaltijd. Die "plaag" heeft een paar jaar geduurd maar al jarenlang worden de peren met rust gelaten, ook door insekten. Ook wonderbaarlijk eigenlijk.

- Begin juni zat ik met een vriend op een zwoele zomeravond in de tuin toen we ineens "belaagd" werden door allerlei Lieveheersbeestjes en dan vooral allerlei nieuwe soorten met allerlei andere kleuren en grote hoeveelheden stippen. Over al die nieuwe soorten is info te vinden op de volgende website: www.stippen.nl/soorten.php

Lieveheersbeestjes zijn roofdieren en komen vaak af op planten met veel uizen. Inderdaad zaten er wel wat luizen op de Grote Brandnetels maar niet massaal. Ook de volgende dag zag ik nog wat Lieveheersbeestjes maar nadien niet een meer ! Ook een mysterie !

Andere ongewervelde dieren:

* In voorgaande jaren zag ik nog wel eens Pissebedden (Kreeftachtigen) onder losse stenen op de tegels.
Hun perfecte biotoop; donker en vochtig. Maar sinds die losse stenen er niet meer liggen zie ik ook geen Pissebedden meer.
* Mieren zag ik een paar dagen geleden nog lopen langs de muur van de uitbouw van het huis in de tuin.
Zolang ik hier woon heb ik nog nooit mieren binnen gehad.
* Wespen, Bijen, Vliegen, Muggen zie ik ook zelden, heb er ook binnen nooit last van, ook niet als het keukenraam openstaat.
* Ook amper Vlinders al is dat misschien verklaarbaar; er staan weinig bloeiende planten in de tuin.
* Kleine Spinnetjes kom ik wel afentoe tegen.
* Zoals eerder gezegd heb ik ook vrijwel nooit Luizen.
* Dit voorjaar zag ik wel slijmerige schuimhoopjes aan wat planten kleven waarin onvolwassen Schuimcicades zitten.
* Slakken zie ik ook vrijwel nooit, althans geen grote Slakken en al helemaal nooit Naakstslakken.
Alleen afentoe wat hele kleine Slakjes (als ik er weer 1 zie zal ik die proberen te fotograferen).

* Wel is er een insekt dat bladeren van met name de Wilde Akelei en in mindere mate van de Grote Brandnetel aantast en wat op een bladziekte lijkt. Aangezien ik niet weet wel insekt dat veroorzaakt zal ik hierover een aparte oproep doen.

SAMENVATTEND: heb ik nu echt zo weinig dieren in mijn tuin ? Ik zou graag wat meer vogels zien. anderzijds mag ik blij zijn dat ik amper "ongedierte" heb (al vind ik dat net zo'n "mensenwoord" als "onkruid", waarover ook later meer).

N.B. Het ontbreken van vogels komt zeker niet door katten van de buren (zelf heb ik geen kat) want ik zie de laatste jaren ook amper meer katten van de buren. Katten poepen het liefst in losse grond en daarvan is in mijn tuin amper een vierkante centimeter te vinden :). Of hebben katten ook last van prikkende brandnetels ? :)

Of komt het misschien ogenschijnlijk ontbreken van dieren doordat ik er minder affiniteit mee heb en dus ook minder oog voor heb ?