dinsdag 13 mei 2008


GELE LIS (Deel 1: in bloei)


Langs de diverse wielen in De Heinis staan veel Gele Lissen te bloeien, een algemene plant langs waterkanten die veel mensen van uiterlijk wel zullen kennen en de bloemen ervan weten te waarderen. De bloemen hebben voor een autochtone plant een nogal exotisch uiterlijk.

Een andere waterplant die qua bladeren dezelfde groeiwijze heeft en enige naamsverwantheid heeft is de Lisdodde. Doch botanisch gezien een totaal andere plant van een andere familie ook.

Lisdodde is het bekendst van de sigaren die als de plant zijn zaad maakt bovenin de stengels groeien. Ik heb de plant er niet gezien maar weet toch dat ie er ergens moet groeien want ik zag in het water restanten van bloemen drijven. Die zijn er wat raar uit voor een bloem, het zijn ten eerste mannelijke en vrouwelijke bloemen en die zien er uit als een grote prop watten. Zie http://wilde-planten.nl/grote%20lisdodde.htm

Lisdodde is ook in vijvers een nuttige plant omdat ie het water zuivert. Dat doet ie niet echt zelf, maar hij transporteert zuurstof naar de wortels. Daardoor ontstaat rond de wortels een gebied waarin zich bacterien kunnen vestigen welke zuurstof nodig hebben. Deze z.g.n. aerobe bacterien breken met name nitraten, nitrieten en fosfaten af. Als ik em nog eens zie zal ik em zeker ook fotograferen.

Terugkomend op de Gele Lis, ook die draagt bij aan de zuiverheid van het water omdat ie veel stoffen opneemt.

Zoals ik al eerder schreef is de Gele Lis thans een vrij algemene plant maar in de 20e eeuw nam ie flink af en had toen de status van wettelijk beschermde plant. Omdat ie intussen weer in opmars is, is ie intussen die status weer kwijt.

Gele Lis = Iris Pseudacorus

Geen opmerkingen: