vrijdag 14 september 2007


HAZELAAR BOMEN DEEL 1

Boomhazelaar of Turkse Hazelaar: de vruchten


Op maandag 3 september kwam ik, aan de overkant van de Diezebrug door de Vaaltweg en zag daar in de parkeervakken van de GGD vruchten van een boom liggen. Op afstand dacht ik even aan bolsters van Tamme Kastanjes. Dergelijke bolsters bevatten heel veel stekels net als die van de Platanen. Op de terugweg ben ik gestopt en heb ik een aantal vrucht met nootjes erin / eraan meegenomen. Gezien de vorm van de vrucht had ik niet meteen in de gaten van welk soort boom ie was. Grootte en bladeren van de bomen deden ook niet meteen een belletje rinkelen. Pas toen ik het nootje zelf beter bekeek realiseerde ik me dat het een soort Hazelnootjes moeten zijn. In de vruchten zitten wel 2 - 8 nootjes. Na wat research kwam ik er achter dat dit de Boomhazelaar moet zijn. Latijns-wetenschappelijke naam Corylus Colurna of een kruising ervan die Corylus Colurna Turkish Filbert genoemd wordt of in het Nederlands Turkse Hazelaar.

Hierbij een closeup foto van de vrucht (nadat ie al flink uitgedroogd was door lang op de grond liggen) en daarnaast wat losse nootjes.

In drie volgende berichten foto's van het blad en boom zelf en het "tapijt" van afgevallen vruchten en nootjes op de grond. Daarna nog een foto van een veel versere pas uit de boom gevallen vrucht (eentje die ik elders gevonden heb). En daarna een verhaal over de 2 groepen van bomen die Hazelaars genoemd worden. En dan later nog een bericht over Hazelaars en Hazelnoten zoals we die kennen ter consumptie met een foto uit Schagen.

Meer info over dit soort en de kruising:
www.neerlandstuin.nl/bomen/corylus_colurna.html
www.bomengids.nl/soorten/Boomhazelaar__Corylus_colurna__Turkish_filbert.html

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo A,

Over noten gesproken: als kind heb ik vaak beukennootjes gezocht en gegeten. Ook zijn er notentaartrecepten waarin beukennootjes vermeld staan. Nu hoorde ik vanmorgen op radio 1 dat deze nootjes toxisch zijn omdat ze Fagine bevatten. E.e.a. nagezocht en ik vond dat dit een schimmelwerende stof is die valt onder de groep Saponinen. De naam saponine is afkomstig van het Latijnse woord sapo en betekent zeep, zie ook het Franse woord savon. Saponinen geven in een verdunde oplossing in water een zeepachtig schuim. Bij sommige saponinen is dit zachter dan van gewone zeep en heeft het een reinigende werking, die echter aanzienlijk minder is dan die van zeep. In de Tweede Wereldoorlog werd het bij gebrek aan zeep door de mensen die er weet van hadden als zodanig gebruikt. Fagine breekt ook rode bloedlichaampjes af. Vergiften die rode bloedlichaampjes afbreken worden hemotoxinen genoemd, men vindt ze ook in de dierenwereld, zoals bij een aantal slangen en sommige geleedpotigen.

Wat ik maar wil zeggen is dat je op moet passen met het eten van die nootjes.

AntonV zei

Ha die J.,

Hartelijk dank voor je reactie !
Juist vandaag (een mooie zonnige herfst-zondag) ben ik op pad geweest om Beukennootjes te zoeken.
Ik heb er intussen foto's van en zal er later ook nog over schrijven. Ik wik het aantal berichten per dag beperken tot maximaal 2, dus ik kan wel weer een week vooruit qua wat ik al op de plank heb liggen.

Groeten Anton

Anoniem zei

Hee A,

De meest bekende Bossche beuk is de rode uit 1850 in de tuin van het Noordbrabants Museum. Om de boom te sparen worden er tonnen ekstra uitgegeven voor de nieuwbouw van het Stedelijk Museum (SM's) aldaar: "de extra kosten van 1,6 miljoen volgen uit de verhoogde bouwkosten en door tegenvallers als gevolg van boombesparende maatregelen. Het betekent dat de wortels van rode beuk en de tulpenboom omzeild zullen worden. Hiervoor is de gang van het SM’s’ zwevend gemaakt en zijn de – speciale - funderingen voor de kelders ingeschoven. Wat dat betreft beantwoordt de gemeente aan de adviezen, zoals die door boomverzorgers Rob de Vrind en Pius Floris zijn gedaan." De oudste beuk staat in de Casinotuin. Ook geen eeuwen oud maar toch wel uit 1830.

groet J.