dinsdag 9 oktober 2007


GEWONE ESDOORN DEEL 1


Ook de foto in dit en het volgende bericht heb ik afgelopen zondag gemaakt op de Hekellaan. Van een Gewone Esdoorn. Acer Pseudoplatanus).

Langs de Hekellaan staan zowieso best veel bijzondere bomen. Soms alleen al bijzonder vanwege hun ouderdom. Hoewel het anderzijds zo schijnt te zijn dat er in 's-Hertogenbosch weinig echt oude bomen staan. Waarom dat zo is weet ik niet, de stad zelf is oud genoeg. De oudste bomen staan in de Casinotuin en de tuin van het huidige NoordBrabants Museum (het vroegere Gouvernements-

gebouw en voordat het museum werd ook nog een tijdje lang ambtswoning van de Brabantse Commissaris van de Koningin Dries van Agt) aan de Verwerstraat. Al die "ouwe" bomen zijn niet ouder dan ongeveer 1850. Anyway, dit zal dus ook best een "ouwtje" zijn , en qua oud zijn gaan ik dan af op de bast van de boom; schilferig, afbladerend plus de grote hoeveelheden korstmossen die er op groeien.

Esdoorns zijn een zeer grote familie van bomen en struiken die ook wel Ahorns genoemd worden. Van een specifiek soort (de Suikeresdoorn) wordt de Ahornsiroop gemaakt. Het blad is ook een symbool in de Canadese vlag (de Maple Leaf).

Ze komen vooral in alle 3 de noordelijke werelddelen in gematigde klimaten voor.
Voor een kaartje van het verspreidingsgebied zie
http://nl.wikipedia.org/wiki/Afbeelding:Map_genus_Acer.png

Qua taxonomie is er onder biologen een verschil in opvatting tot welke bomenfamilie ze behoren. Volgens de klassieke opvatting tot de Esdoornfamilie (Aceraceae), volgdens de moderne leer tot de Zeepboomfamilie (Sapindaceae). Er zijn wel 120 soorten bekend en dan zijn ondersoorten en cultivars nog niet eens meegerekend.

In Nederland zijn maar 2 soorten inheems, de Spaanse Aak of Veldesdoom en deze Gewone Esdoorn die volgens bepaalde bronnen dan weer alleen in Limburg voorkomt (lijkt me totale onzin, maar de bronnen zijn soms ook onduidelijk over wat er bedoeld wordt). Erg verwarrend allemaal. Het woord Spaans voor iets wat inheems is en de naam Gewoon voor iets waarvan eigenlijk beweerd wordt haast zeldzaam te zijn. Taxonomie, nomenclatuur, geschiedenis, inheems, ingevoerd ? Allemaal zeer complexe materie in de wereld der botanie, veel meer dan in die van de zoologie. Daar ga ik in de winter maar eens wat meer theoretisch over schrijven voor de die-hards :)

In Nederland kom je nog veel meer soorten Esdoorns tegen maar dat zijn allemaal aangeplantte soorten en ondersoorten; de bekendsten zijn de Noorse en de Japanse, en hun oorsprong laat zich wonderwel raden :)

VRAAG / VERZOEK:
Weet iemand waarom er in 's-Hertogenbosch geen eeuwenoude bomen staan ?

GRAAG VIA "reacties" ONDERAAN HET BERICHT

2 opmerkingen:

Anoniem zei

> VRAAG / VERZOEK:
Weet iemand waarom er in 's-Hertogenbosch geen eeuwenoude bomen staan ?


Hee A,

Regelmatig denk ik dat je het erom doet. Een soort opendeur-vragen om maar respons te genereren. Of vergis ik me?

AntonV zei

Hoezo ? Hoezo open deur ? Denk je dat ik het antwoord zelf al weet ? Nee dus ! En ik zou het wel graag willen weten. Als ik stiekem iets uitlok, dat schrijf ik het er niet zo ponticificaal bij hoor.

Anton