dinsdag 23 oktober 2007


MOERASCIPRES DEEL 1


























Zowat 100 meter zuidelijk van de Valse Christusdoorn aan De IJzeren Vrouw staat deze Moerascipres. Vlak langs het water, waar ze graag groeien. Nog liever staan ze IN het water en dan vormen ze luchtwortels, net als in Magrove bossen in de subtropen. Zie:
www.cubra.nl/bomen/boomvandeweek/tilburgmoerascipressenwandelbos/tilburgmoerascipressenwandelbos.htm

De soort heet dus Moerascipres, logisch zou je dan denken maar waarom heet die andere (die zijn voeten liever droog houdt dan Watercipres ? Maar dat zal wel net zo'n vraag zijn als waarom de bananen krom zijn) :)

Vroeger stond er naast dit exemplaar nog een tweede, aan de andere zijde van het voetpad, maar daar staat nu een kleinere die er voor in de plaats is geplant.

Net als de Watercipres waarvan het een verwant is (maar wel met een andere geslachtsnaam, de Moerascipres heet Taxodium Distichum) is het een bladverliezende naaldboom en stamt ie qua evolutionaire leeftijd ook uit het geologische tijdperk van het Tertiar. Tegenwoordig komt ie "in het wild" voor in zuidelijke delen van de USA, maar vroeger kwam ie ook voor in Europa, gezien de fossiele vondsten ervan.

Geen opmerkingen: