zondag 24 februari 2008


SATURNUS NIET GEZIEN

Net als met de eveneens aangekondigde maaneclips heb ik ook afgelopen nacht Saturnus niet gezien.
Wederom veel te bewolkt. Zo gaat de lol er snel van af :(


8 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik had een reactie geschreven hier, maar die zie ik niet terug...
Hier in het noorden des lands was het dus ook te bewolkt, dus ook ik heb niks gezien helaas. Had de verrekijker in de aanslag, maar voor niets dus. Jammer, want ik had dit buitenkansje wel willen benutten..

Anoniem zei

Beste An,

Deze reactie staat er nu in ieder geval wel waarvoor dank.
Ik heb zelf ook wel eens moeilijkheden met het schrijven van een reactie op een andere blog.

De blogger software rammelt ook aan aal kanten en daar kan je als inlogger of zelfs eigenaar van een blog niks tegen doen.

Verder dacht ik dat je na het schrijven en versturen van een REACTIE van de Blogger software te horen kreeg dat het een anatal minuten (of nog langer ?) kan duren voordat de REACTIE iik daadwerklijk op de blog pagina displayt.

En bovendien kan het nooit kwaad om op de pagina van de blog de REFRESH / RELOAD knop van je browser te gebruiken (in Mircosoft Windows Internet is ook F5 te gebruiken voor hetzelfde doel).

Anton

Anoniem zei

Iemand vertelde me dat Saturnus ook de dagen erna nog te zien was (misschien nu nog steeds wel).
Het beste zou ie zelfs te zien zijn geweest tijdens de maansverduistering omdat er dan geen maanlicht was (dat had ik toen ik het bericht plaatste niet in de gaten). De extra melding oer Saturnus in die zaterdagnacht was omdat Saturnus toen het dichtst bij de aarde stond. Door de draaiing (banen en verschillende omlooptijden)van de planeten staat ie nu op een heel ander tijdstip heel ergens anders aan de hemel. Mocht je echt zwaar geinteresseed zijn: Op de website over de sterrenhemel in Nederland (zie LINKS)staat een tooltje waarmee je de huidige positie van planeten enzo kunt laten uitrekenen. Een kind kan de was doen, daar hoef je echt geen astronomie voor gestudeerd te hebben :)

Anton

Anoniem zei

Hoe lang blijft saturnus zichtbaar? Ik heb er wat over gelezen o.a. op de prima site die ik van je blog heb en het blijkt, dat saturnus de komende maanden nog goed zichtbaar blijft. Jouw bericht betrof de oppositie van saturnus, hetgeen blijkt te betekenen, dat het precies tegenover de zon staat, waardoor het de hele nacht zichtbaar is. Het komt dus op wanneer de zon onder gaat en andersom. Dat wil zeggen dat je het dan het best kunt waarnemen, maar niet, dat het daarna (of ervoor) ineens niet meer zichtbaar is. Nu zie ik elders, dat saturnus´ omlooptijd 29 jaar (!) is, ergo een groot deel van iemands leven is hij denk ik niet zichtbaar omdat hij dan te dicht bij de zon staat. In de jaren rond 2023 zou hij dan niet zichtbaar zijn, evenals het de jaren rond 1993 geweest is. Dat was de tijd dat ik me extra voor de nachtelijke hemel ging interesseren, dus waarschijnljk vandaar dat ik er toen geen aandacht aan besteed heb. Saturnus zal dus als ik het goed beredeneer pas over een jaar of 7 pas moeilijk of op bepaalde tijdstippen van de nacht zichtbaar zijn, maar zeker niet over enkele dagen al op een heel ander punt aan de hemel staan. Iets anders is, dat hij nu in sterrenbeeld Leeuw staat. Dat staat niet zo heel hoog aan de hemel en de sterrenbeelden van de dierenriem zijn niet het hele jaar zichtbaar. het is immers zo, dat tijdens iemands verjaardag zijn sterrenbeeld achter de zon staat. Over een half jaar is saturnus dus niet zichtbaar en daarna geleidelijk aan weer wel.

Anoniem zei

Ik werd gisteravond (26 februari) door iemand geattendeerd op het feit dat Saturnus die avond nog te zien was en het nu (plusminus 23 uur) nog goed te zien was en vanwege een heldere hemel goed te zien was. Nadien hoorde ik dat ook Mars vrij goed te zien was en dat ze er allebei uitzagen als okerkleurige vlakjes. I.p.v. meteen naar buiten te gaan was ik zo stom om nog uren te wachten en toen was het weer teleurstellend vanwege de vele zeer felle natrium licht lantaarnpalen in de straat. Ik ben daarna mijn tuin ingegaan en daar was het aanzienlijk donkerder en zag ik wel wat sterren enzo maar niet echt veel en intussen was er al weer wat sluierbewolking ontstaan en bovendien was ik intussen te moe geworden en kon ik de energie niet meer opbrengen om met een verrekijker te gaan zoeken. Weer niks gezien maar eigen schuld, dikke bult, maar uit bovenstaand verhaal van Aike begrijp ik dat Saturnus nog tijdenlang zichtbaar is.

De enige planeet die ikzelf ooit gezien heb was vorig jaar toen iemand me em aanwees, en dat was Venus en ik was toen nogal verbaasd hoe helder die toen was.

Anoniem zei

Mars staat nu (20:30 hrs) zeer helder, recht boven Orion, pal zuid, hoog aan de hemel richting zenit. Kan haast niet gemist worden.

Wordt het niet tijd voor een excursie Gement met geleende kijkers, camera's, te gekke wijven & a bottle of gin?

Anoniem zei

Dank voor de tip JL !
Maar wat de Zenit ook alweer was zou ik moeten opzoeken.
Dat planeten kijken levert plost meer reacties op dan op ieder ander blog bericht ooit. Grappig wel en destemeer daar ik er zelf niet zoveel mee heb.

Ik ben en blijf de plantjesman.

En we spreken hier liever ook niet over "wijven" maar van "dames" (netiquette) :) die ik nota bene ooit van jou leerde.

Ikzelf begrijp perfect wat en hoe je het bedoelt maar niet alle blog lezers kennen je....

Gin vind ik overigens smaken als een soort Jonge Jenever of Wodka maar dan met een flinke scheut Eua de Cologne er doorheen, niet te zuipen en daarmate benevelend dat je automatisch steretjes gaat zien.

Wat betreft kijkers valt het kijken met een gewone verrekijker me toch vies tegen (ondanks de goede ervaring die ik ermee had bij de maaneclips van vorig jaar).
Ook zie ik mezelf nog jou zo snel een telescoop kopen (zelfs niet bij de Lidl nonfood aanbiedingen 2 x per jaar.

Maar je idee voor zo'n excursie lijkt me zeker een te gek plan hoor, maar dan liever wel bij weer waar ik want minder snel koude tenen en handen bij krijg :)

Trouwens: om en nabij de afgelopen Kerst was er ook een waanzinnige astromische samenkomst van planeten en sterrenbeelden die ik ook gemist heb terwijl iemand me er wel op geattendeerd had.

Ik zal eens nadenken hoe er evt, via de blog wat excursies op te ztten zijn, meerdere excusries over verschillende onderwerpen want waarschijnlijk weten we tesamen meer dan we weten en valt er veel uit te wisselen. Autodidacte kennis is ook goede kennis.

Anton

Anoniem zei

Het zenit is het punt recht boven de waarnemer, en kou moet je zelfs in de zomer trotseren als je sterren wilt kijken. Je wilt dat het helder is en dan wordt de warmte niet vastgehouden door wolken. Hopelijk straalt dan de warmte tussen de mensen en verdiept zich wellicht innige genegenheid, al dan niet mede onder het genot van - mag het ook een fruitige rode port zijn?.