woensdag 12 maart 2008


STRANDVONDST BEKEND

Deel 1 (het diersoort zelf)

Intussen is bekend wat het raadselachtige "ding" op het strand is wat An had gevonden en gefotografeerd. (Zie bericht met foto van 5 maart.)

An en ik waren op het idee gekomen om de foto toe te sturen aan experts en te vragen wat zij dachten dat het was. We hebben de foto toegestuurd aan Stichting ZeeInZicht, een samenwerkingsverband van diverse natuurorganisaties zoals Stichting EcoMare, Stichting Noordzee, Imares Texel, etc.

We kregen als antwoord dat het "ding" het inwendige is van het tweekleppige schelpensoort dat Amerikaanse Zwaardschede heet.
(Latijns-wetenschappalijke naam: Ensis Americanus (Gould, 1870)).

Het onderste deel van het ding op de foto is de sterk gespierde voet van het dier. Dat kan ie als ie de schelphelften opent naarbuiten steken en zich ermee voortbewegen en ook ingraven in de zeebodem waar ze zich altijd leven en via een extra orgaan plankton uit het water filteren.


Bij deze hartelijk dank aan de mensen van Stichting ZeeInzicht en met name Imares Texel, die de foto bestudeerd hadden.

Zoals de naam al zegt is het geen inheemse soort maar afkomstige van de Atlantische kust van Noord Amerika. Het dier is sinds 1985 vrij algemeen in Nederland en verdringt zelfs inheemse soorten van de Mesheften zoals deze groep langwerpige tweekleppige schelpdieren heten.


Deze exotische soort is voor het eerst waargenomen in Europa in 1979 in Hamburg Duitsland. De larven waren via het ballast water in schepen, hier terecht gekomen. Langzaam verspreidde de soort zich en komt nu tot op de Franse kusten voor.

Geen opmerkingen: