SPEERDISTEL # 4:
UITGEBLOEIDE BLOEMEN
Regelmatige blog lezers weten het al, ik ben een grote liefhebber van Distels. Ik heb al allerlei soorten in verschillende stadia gehad.
Deze is al flinke tijd uitgebloeid en dan gaan al die pluiszaden wegwaaien net net als bij o.a. Paardenbloemen vermeerderen ze zich zelf zeer efficient en kom je op zoveel plekken Distels tegen.
In de 50er en 60er jaren bestonden er trouwens nog wettelijke Distelverordeningen die iedere burger verplichte, bij straffe van een boete, Distels moest vernietigen, zelfs op eigen grond !
Speerdistel = Cirsium Vulgare (Heukels' Flora, 23e druk, 2005).
Deze draagt in al mijn Flora's dezelfde Latijns-wetenschappelijke naam.
De foto is gemaakt bij het onverharde voetpad waarmee je van het parkeerterrein van Staatsbosbeer het Halvezolenlijntje kunt oplopen en het gehele omringende gebied de Moerputten heet (althans tot aan waar de grens met de Vughtse Gement loopt). Bij dat voetpad heb ik al eerder foto's gemaakt, van de Klitten knoppen, de Rimpelroos en waar ik ook die geel/oranje zwarte zebra Rupsen van de Jacobsvlinder vond. Er waren nog steeds volop rupsen maar heb ik nog geen Jacobsvlinders zien vliegen.
Ik was daar afgelopen zaterdagmiddag 26 juli met nicht An uit Schagen. Eenmaal op het dijkje zijn we in westelijke richting gaan lopen totaan de gerestaureerde spoorbrug over het moerasmeer of hoe je het ook noemt.
Daar op de spoordijk vonden we tot onze verbazing heel veel soorten Paddenstoelen en ook 100en piepkleine jonge Padjes. En dat laatste verbaasde ons het meest want het was bloedheet en erg broeierig en in de verte hoorde je al onweer aankomen met geen donkere dreigende wolken verder. De foto is om 15:50 uur gemaakt.
2 opmerkingen:
> ik ben een grote liefhebber van Distels
Ik zou je haast uitnodigen hier naar Z/O Griekenland te komen..... wat je hier niet aan assortiment distels tegenkomt, voor liefhebbers om je ogen uit te kijken - een zeer rijke variatie! Opvallend zijn ook de zeer vele Aronskelken. De Arum italicum.... Ze staan volop onder de eeuwenoude olijvenbomen en in de rietmoerassen.
groet J.
Hoi JL,
Leuk dat je zelfs van zoveraf reageert. Ik ben wel benieuwd welke soorten Distels daar dan groeien, dezelfde soorten als hier ?
Laatst was je op een Waddeneiland ook een soort tegengekomen die je in Zuid Nederland nooit ziet.
Soms zijn dingen zeer regio gebonden maar soms kom je ook dingen tegen (exotem) die van heel ver weg komen en het hier toch goed doen.
Aangezien je ook Olijfbomen noemt zou ik je hier een tuin in de Muntel wijk kunnen wijzen waar in iemands voortuntje zowel een Olijf als ook een Dadel groeien.
Een reactie posten