zondag 17 augustus 2008


ONBEKENDE ZWAM

OP KNOTWILG # 2


ZWAVELZWAM = Laetiporus sulphureus

Nog enkele exemplaren van dezelfde soort Zwam op dezelfde boom. Aan dezelfde zijde, wat ook aan de kleur licht te zien is.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi anton,
ik ben eens op zoek geweest in de boekjes die ik laatst van mijn moeder cadeau heb gekregen, of ik kon vinden wat dit is. In Elseviers natuurwijzer in kleur : Gids voor het herkennen van meer dan 220 soorten heb ik misschien iets gevonden wat er bij in de buurt komt, of, misschien wel is. Vooral deze foto lijkt erg op het plaatje in het boekje, de vorige (van dezelfde zwam schreef je) lijkt er minder op.
Maar goed : misschien is het de 'Zwavelzwam".
(Laetiporus (Grifola) Sulphureus).
Ik zal de beschrijving overnemen : vormtconsole- of kussenvormige, soms gelobde hoeden van 10 - 30 cm. in doorsnee en 5 cm. in dikte. Vaak dakpansgewijs in rijen vanuit een gemeenschappelijke, horizontale, dikke buisvormige steel. In jong stadium helder oranje, met een zwavelgele rand. Bij ouder worden of uitdrogen verblekend. Bovenzijde lijkt op zeemleer.Vlees dik, zacht, sponsachtig of vezelig. Op stammen en stronken van naald- en loofhout. Van mei tot november, algemeen. Veroorzaakt kernrot, waarbij het hout roodbruin verkleurt.
(ik heb je berichtje gehoord...:)
Dit is de enige soort in het boekje die hier best heel erg op lijkt...

Anoniem zei

Ik vond er online ook een foto van die ik wel vond lijken, zie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwavelzwam

Anoniem zei

Ik heb de Zwam soort nu ook in mijn eigen Paddenstoelen fotoboek gevonden maar de foto ervan vind ik nogal belabberd, maar ik geloof toch wel dat je (An) het goed hebt / heeft qua soort.

In dat boek wordt vermeld dat ie als ie jong is eetbaar schijnt te zijn.

Verder dat het een echte parasiet is die het kernhout van bomen aantast en dat dat altijd fataal is voor de boom. Zelfs als men de Zwam vroegtijdig van de boom verwijdert is het al te laat. De schimmel heeft zijn werk dan al gedaan. De Knotwilg waar de Zwam op mijn foto op groeit zal dus na verloop van tijd wel ten dode zijn opgeschreven.