maandag 27 augustus 2007


LIEVEHEERSBEESTJE 1


In een eerder bericht (18 juli) over de fauna in mijn tuin schreef ik in een anecdote over een zwoele zomeravond in begin juni (was achteraf denk ik eind mei) dat ik met een vriend in de tuin zat en we belaagd werden door allerei soorten Lieveheersbeestjes. Dat was alleen op die ene avond en de dag erop nog een paar en daarna heb ik er geen enkele meer gezien.

Ik heb toendertijd zelf niet eens geprobeerd er foto's van te maken omdat mijn cameraatje dat niet aan zou kunnen. Die vriend die een betere camera heeft had dat wel gedaan. Ik was dat alweer vergeten maar tijdens een bezoekje aan hem kreeg ik ze onder ogen en toestemming voor gebruik op deze blog. Ik plaats de 2 foto's in 2 berichten. Beide Lieveheersbeestjes zijn "exoten", d.w.z.van origine niet inheems.

Iedereen kent wel de gewone Lieveheersbeestjes; rood met zwarte stippen en zwarte met rode stippen. De laatste jaren duiken er steeds meer, vaak uit Azie afkomstige soorten op. Veelal zijn het net als de inheemse rovers die o.a. luizen eten maar er is minstens 1 uitheems soort dat inheemse soorten Lieveheersbeestjes eet. Helaas is op geen van beide foto's te zien hoeveel stippen deze 2 soorten hebben. Die op de foto bij dit bericht zou er een kunnen zijn met 14, 15 of 16 stippen. Bij de andere foto is het helemaal gokken, dus soortnamen durf ik niet te noemen. Op www.stippen.nl staan veel soorten omschreven.

Deze en de andere foto zijn dus van die vriend die al eerder op berichten in de blog reactie schreef onder het initiaal "J".

Geen opmerkingen: