donderdag 16 augustus 2007


WELK PADDENSOORT IS DIT ?

Dit is een van de vele padden uit de tuin in Schagen. Een nog net geen volwassen exemplaar wat goed te zien is aan het rudimentaire bobbeltje aan zijn achterzijde, een overbijfsel van het "kikkervisje" stadium oftewel de staart die ze in dat stadium hadden.

Padden leggen, net als kikkers, hun eitjes in water en van eierdril tot aan volwassen dieren doorgaan ze een soortgelijke metamorfose.

Waar we nog niet achter zijn is het soort pad. Gezien de doffe en erg zwarte kleur is dat voor ons nog een mysterie. Het is geen Chameleon achtige verkleuring als gevolg van een angst reactie omdat ie op de hand werd genomen. Alle padden in die tuin in Schagen hebben dezelfde kleur. Het lijkt mij persoonlijke geen Gewone Pad (Bufo bufo) en er zijn wel enkele zwartachtige Paddensoorten in Nederland, maar die komen alleen in Limburg voor en zijn bovendien erg zeldzaam. Determinatie is nog moeilijk omdat deze foto's de buik van de pad niet tonen. Kleur en tekeningen van de buik helpt zeker bij het bepalen van de soort. Zodra er weer een "gevangen" wordt plaatst deze blog er een foto van. Deze en volgende foto's van de padden uiteraard van de persoon uit Schagen.

Wie weet helpt ook een beschrijving van de biotoop ?

Hierover schreef mijn nicht:

"De padden zitten altijd in donkere hoekjes, achter een heleboel opgeslagen rotzooi, niet onder struiken of zo dus, maar manden, gaas, ballen, zakken, een kist, potten enz. Dat staat dan weer onder een afdakje."

VRAAG / VERZOEK:
Als iemand weet welk paddensoort dit is, of er meer over kan vertellen, laat het ons weten s.v.p.

GRAAG VIA "reacties" ONDERAAN HET BERICHT

Geen opmerkingen: