vrijdag 29 februari 2008


GESJOEMEL MET TIJD

astronomie, metereologie
(en klimaatveranderingen, later meer)

Zowaar, we hebben weer eens een schrikkeljaar en vandaag is het dus de bewuste 29 februari die maar 1 x per 4 jaar voorkomt. Een raar fenomeen vind ik nog steeds en een bewijs dat onze tijdsrekening dus eigenlijk niet klopt of kloppend te maken is. Of beter gezegd niet echt synchroon te krijgen is met de werkelijk omlooptijd van de aarde rondom de zon. In feite is de omlooptijd van de aarde grofweg 365 dagen en ongeveer 6 uur, dus als je verspreid over 4 jaar dus de rekensom van 4 x 6 uur maakt komt er een dag bij. Maar ook die jaarlijkse 6 uur klopt niet precies, en eigenlijk is het dus onzin dat een jaar maar 1 x per 4 jaar een dag langer duurt en de consequentie ervan is zelfs dat de werkelijke tijd steeds verder verkeerd wordt. Doordat het geen 6 uur per jaar is maar iets meer of iets minder moet de tijdsrekening ook na een aantal 100en jaren nogmaals gecorrigeerd worden, de meeste mensen maken dat dus in hun leeftijd niet mee maar dat lijkt me helemaal een maf verschijnsel als je dat wel meemaakt.

In de loop der eeuwen zijn er ook diverse machthebbers geweest die maar helemaal met een nieuwe tijdsindeling of start ervan begonnen, vooral uit de hoek van een Romeinse keizer en een paus.

Wetenschappers hoor je er zelden over, dwz. over het maken van een nieuw systeem (is haast ook niet mogelijk lijkt me, vind daar maar eens een klok voor uit :) Dan zou je haast de duur van een seconde moeten gaan herdefinieren.

Een aanverwant verschijnsel zijn de definities van de seizoenen dus op verschillende plekken op aarde wel hetzelfde is, maar qua weer en de biologische seizoenen weer verschillend is, een voorbeeld: in Australie is het in de zomer Kerst.

Officieel begint de lente op 21 maart (volgens de astronomische maatstaven) en ik heb als klein jongetje nog meegemaakt dat dat ook voor metereologen de officieele norm was. Maar al heel wat jaren maken metereologen onderscheid tussen een "astronomische begin van de lente" (21 maart dus nog steeds) en het door hen ingevoerde "metereologische begin van de lente" wat in hun maatstaven 1 maart is en dus morgen (aanstaande zaterdag). AL veel mensen spreken een paar dagen of weken over een vroege lente en dat is erg populair sinds de hype van de opwarming van de aarde, maar eigenlijk vind ik het volgens de huidige norm best meevallen. Ik kan je nu al voorspellen dat we aanstaande zaterdag echt nog niet in onze zwembroek of bikini in onze tuin kunnen gaan zitten "bruinen". De zon mag dan dezer dagen veel geschenen hebben maar dan vooral qua licht en nog niet echt veel wat ook "warmte" oplevert.

Ook wordt er een hoop onzin vertelt dat we steeds warmere zomers in Nederland zouden gaan krijgen door de opwarming van de aarde. We hebben inderdaad de laatste decennia een paar zomers met flinke hittegolven gehad maar dat is niet structureel want wie zich de zomer van 2007 herinnert weet wel beter).

Je hoort mij echter niet beweren dat de aarde niet opwarmt en dat er niet teveel CO2 uitstoot is, maar alleen dat deze materie 100 x complexer is dan veel doemdenkers of onheilsprofeten beweren. Zo is er ook een berekingsmodel dat beweert dat we in Nederland eerder een kleine ijstijd tegemoet gaan in al bijna 10 jaar.

Op dit soort materie, ook uitlaatgassen en groene energie hoop ik in de komende tijd nog terug te komen.

Geen opmerkingen: