vrijdag 29 februari 2008


ZWAMMEN OP KRULWILG

Welk soort zwam is dit ?




Deze foto's van zwammen op de dode (of zo goed als) Krulwilg in haar tuin stuurde An me al in November 2007.

Een collage van 2 foto's. Op de rechtse foto is ook te zien dat de bast er begint of te vallen en op die plek dus echt dood is. An schreef daar zelf ook al over in een reactie (te zien bij de middelste tak, midden bovenaan op die foto). (En zoals bij alle foto's op de blog kan je er op klikken om een vergroting te zien te krijgen.)

Maar waar het in dit bericht over gaat is die zwam. We zouden graag weten welk soort zwam dit is.

Mocht je een idee hebben welke soort het is of zelfs ook maar een indicatie kunt geven in welke richting we het moeten zoeken dan wordt een reactie hogelijk op prijs gesteld.

Bij veel van dit soort zwammen hebben ze een favoriete plant of houtsoort wat de "waardplant" wordt genoemd. Zeg maar de gastheer. Die term wordt ook gebezigd bij insekten die een specifieke relatie hebben met een bepaalde plantensoort.

Op deze foto's dus de zwam zoals ie er medio november uitzag. Bij het volgende bericht een foto van hoe de zwam er een week geleden uitzag. Verschrompeld, verkleurd en misschien zelfs wel afgestorven.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik heb ooit zelf es gezocht op een paddenstoelensite over Nederlandse paddenstoelen. Daarin kun je de hoofdsoorten redelijk makkelijk terugvinden. Dan zou de soort die op onze boom zit tot de 'houtzwammen' behoren. Een soort waarin ook weer vele verschillende verschijningsvormen voorkomen, maar waarvan ook gezegd werd : je vindt ze op hout, ze groeien op dode en levende bomen en sommige zijn afbrekers van dood hout. Dat zou kunnen betekenen dat onze boom dood is (ook de schors laat los), want sinds vorig jaar loopt hij niet meer uit en ook pas afgelopen najaar zat er voor het eerst deze zwam in. Is één en één dan dus twee ?
Maar goed, houtzwammen zijn er dus in vele soorten en maten, en hoe deze dan precies heet : geen idee ?