zondag 20 juli 2008


MYSTERIEUS PLANTJE

= MOTTENKRUID (# 3)



Ter aanduiding over het mysterieuze plantje dat ik bedoel eerst 2 interne links naar de eerdere 2 berichten:

MYSTERIEUS PLANTJE DEEL 1
MYSTERIEUS PLANTJE DEEL 2

De ontdekking van het plantje was op 15 juni 2008. toen ik tesamen met JL in het Westerpark was. Ik geloof dat JL em als eerste zag. De foto's bij de 2 eerdere berichten zijn dus ook van die datum.

Voor ons beiden was het een totaal onbekend plantje dat ons vanaf het begin intrigeerde, niet in het minst omdat er op alle delen van het plantje witte puntjes zitten. Er werd gespeculeerd wat dat zou kunnen zijn, Poliepen misschien ? Maar zonder dat je de naam van een plant weet is het lastig meer te weten te komen. JL stuurde er foto's van aan diverse bevriende biologen / ecologen en het spoor leidde naar een plant uit de familie der Helmkruiden. Het finale "verlossende woord" kwam van Rob de Vrind (aan JL) en sindsdien weten we dat het Mottenkruid is. Met dank dus aan Rob de Vrind. Vanaf toen konden we meer te weten proberen te komen, en dat zal ik in de volgende berichten schrijven.

Mottenkruid = Verbascum Blattaria.

Het is echt een zeldzame plant en tot mijn verbazing staat ie desondanks niet op de Rode Lijst en is ie evenmin wettelijk beschermd.

In 1 van de volgende berichten die in de loop van de avond komen ook meer info over de familie waar ie bijhoort.

Dit is een foto gemaakt op 11 juli en van hetzelfde exemplaar uit de eerdere berichten en groeiend op een muurtje. Via JL, en foto's van hem wist ik dat ie een tijdje daarvoor had gebloeid maar daarvoor kwam is dus te laat, want op deze foto staat ie dus al in het zaad.

1 opmerking:

Anoniem zei

Onafhankelijk van Rob de Vrind determineerde Jan Maassen, na foto's van de bloem gezien te hebben, de plant ook geheel juist als Mottenkruid. Hij schreef er dit bij: "Volgens de verschillende geraadpleegde flora's is het de vraag of Mottenkruid uberhaupt als inheemse soort beschouwd kan worden, en geen soort is die zich uitsluitend als cultuurplant verspreid."

groet J.